6 Μαρτίου 2008

Μελίνα Μερκούρη (18/10/1920 – 6/3/1994)


«Γεννήθηκα Ελληνίδα. Θα πεθάνω Ελληνίδα.»

Σαν σήμερα πέθανε η Μελίνα Μερκούρη.
Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν αναλυτικά στοιχεία για τη ζωή, τη φιλμογραφία και τη δισκογραφία της, ας κάνουνε κλικ εδώ .
Η διεθνής ακτινοβολία της Μελίνας και οι επαφές που είχε αναπτύξει με κορυφαίους παράγοντες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής, έγιναν αφορμή για να βγει η Ελλάδα από το περιθώριο. Η Μελίνα υπήρξε πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού.

Η θητεία της ως υπουργός Πολιτισμού, της έδωσε το έναυσμα για να κάνει μια σειρά σημαντικών κινήσεων στο τομέα αυτό. Ξεκίνησε εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία σήμερα βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου, δημιούργησε το θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (γνωστά ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία, αλλά καταβεβλημένη από τη πολύχρονη μάχη με το καρκίνο άφησε τη τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994.

Σε προηγούμενη ανάρτηση του blog, έχει γίνει αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων. Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο που παρατίθεται με τη συνομιλία της Μελίνας με το Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Δείτε το πάθος της. Νομίζω οτι σήμερα αυτός ο δυναμισμός λείπει περισσότερο απο ποτέ.

Τα λόγια της ακόμα σε συγκλονίζουν...

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ??»

Μετά το θάνατό της, συνεχιστής του έργου της υπήρξε ο σύζυγος της Ζυλ Ντασέν, ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» με σκοπό μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών την προβολή των αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος είναι η προώθηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την αποπεράτωση του Μουσείου της Ακρόπολης και ο συντονισμός κινήσεων για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες, με επικεφαλής τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, πιέζουν για την απόδοσή τους.
Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα κρατηθεί κενός χώρος για τη μέρα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο σπίτι τους.

Η Μελίνα έλεγε: «…ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…».

"Τα παιδιά του Πειραιά" (Μερκούρη Μελίνα, Μουσική/Στίχοι: Χατζιδάκις Μάνος)


Aξίζει και μια περιήγηση στο site του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη":
http://www.melinamercourifoundation.org.gr/

114 σχόλια:

Kaveiros είπε...

Αξια,απογονος,
τρανων προγονων!
Καλο ξημερωμα..

αντωνης είπε...

Απο τις πιο λαμπερες προσωπικοτητες, που ειχαμε την τυχη να γεννηθει σε αυτη τη μικρη χωρα και να ειμαστε περηφανοι που ειμαστε συμπατριωτες με ενα τετοιο ανθρωπο.

Αλλο ενα πολυ ωραιο ποστ road

Καλο βραδυ + καλο ξημερωμα!!!
Φιλια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δυναμική γναίκα
"ΣΤΕΛΛΑ" η μοναδική
Σύμβολο της θηλυκότητας

Καλό σου βράδυ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Dormammu είπε...

Η πρώτη φωτογραφία κοσμεί τον σταθμό του Μετρό κάτω απο την Ακρόπολη. Θα έρθει η ώρα, ελπίζω, που το όνειρό της θα γίνει πράξη.

νατασσΆκι είπε...

Μπράβο σου
Εξαιρετικό το αφιέρωμα, για μια Εξαιρετική Ελληνίδα Γυναίκα
(και όποιος είχε την τύχη να την δει από κοντά, δεν θα την ξεχάσει ποτέ, έτσι κι αλλιώς..)

Μακάρι να γίνει το όνειρό της/μας πραγματικότητα
Και μακάρι αυτός ο τόπος να είχε περισσότερες Μελίνες.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Συγχαρητήρια γι' αυτήν ειδικά την ανάρτηση!

konstantinos είπε...

Από τις ελάχιστες φορές που η ενασχόληση κάποιου ηθοποιού/ανθρώπου της τέχνης με την πολιτική ήταν τόσο εμπνευσμένη, δημιουργική και αξιόλογη...

Γιατί κατά τ'άλλα, οι περισσότεροι συνάδελφοί της στο κοινοβούλιο...εεε...τι να λέω τώρα;

Καλό ξημέρωμα!

ράγες είπε...

Μπράβο!! Ευτυχώς που μας θυμίζεις με τις αναρτήσεις σου, γιατί μέσα στο καθημερινό τρέξιμο, δεν προλαβαίνουμε να θυμηθούμε ούτε το όνομά μας!
Θεά η Μελίνα! Αξέχαστη! Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται ακαταμάχητα γοητευτικοί, με ακτινοβολία που δεν είναι επιτηδευμένη! Καλό σου βράδυ! Φιλιά!!

Alexis B είπε...

Καλημέρα.
Να σου πώ την άλήθεια δέν διάβασα τό πόστ.
Η φωτογραφία της μπροστά στην ακρόπολη τα λέει όλα από μόνη της.
Ας γίνει παράδειγμα πρός μίμιση αυτή η σπουδαία ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
Να είσαι καλά πού μας θυμίζεις......

Maria Iribarne είπε...

Σ' εσένα το είδα ότι σαν σήμερα πέθανε, δεν το θυμόμουν το ομολογώ. Όταν έχεις όρεξη, πέρνα απ' το blog μου να δεις ένα εξώφυλλό της του '60 - εκεί να δεις κορμοστασιά (και χωρίς photoshop!)

P. Kapodistrias είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Μάς θύμισες μια γυναίκα, που ήταν ο τύπος της κατεξοχήν Γυναίκας! Και μάλιστα της Ελληνίδας Γυναίκας! Τύπος και υπογραμμός!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

:) Καλημέρα!
ΜΕΛΙΝΑ
για πάντα...!

Flora είπε...

...
Θα τα πάρουμε πίσω Μελίνα τα μάρμαρα! Στο υποσχόμαστε! Όσο πιο πολύ το πιστεύουμε, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα γίνει!

Η δύναμη του ονείρου που το πιστεύουν πολλοί μαζί είναι σαρωτική.

Δεν μπορεί... Η Ελλάδα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης ΘΑ τα φιλοξενήσει σε λίγο καιρό! Κάτι μου το βεβαιώνει μέσα μου.

Και τότε, άραγε, θα σε δούμε, Μελίνα; Θα αναστηθείς εσύ όπως μας υποσχέθηκες;

Artanis είπε...

Έμενα Αθήνα, όταν πέθανε και την έφεραν στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης...Επί 3 ημέρες στεκόμουν στην ουρά, πολύ νωρίς το πρωί, πριν πάω στη δουλειά, χωρίς τελικά να καταφέρω να φτάσω πολύ κοντά, εξαιτίας του κόσμου που περίμενε να μπει και να τη δεί...Έφτασα μέχρι τα πόδια της, για να με σπρώξει έξω, ο όγκος των ανθρώπων που βιάζονταν...Αλλά είδα, εκτός από τα βουνά των λουλουδιών, και σωρούς από πακέτα τσιγάρα, κυρίως "Ασσος", από τους εργάτες και τους άλλους που πηγαίνοντας στη δουλειά όπως εγώ, της άφηναν το πακέτο της σαν για να φουμάρει το τελευταίο της τσιγάρο πριν μπει στη γη...Και δεν την τιμούσαν μόνο για την αντιδικτατορική της δράση ή για τις ταινίες της και την προσφορά της στον πολιτισμό, αλλά για τον τσαμπουκά της και τη μαγκιά της...

Φωτεινή S είπε...

Μπράβο σου Roadartist
που θυμήθηκες τη Μελίνα.
Tην Γυναίκα, την Ελληνίδα!

faraona είπε...

Πολυ δυνατη ψυχη...εβγαινε μεσα στα ματια της η αγαπη της για τον τοπο!Οσοι ευτυχισαν να την ζησουν απο κοντα ηταν αδυνατον να μη νιωσουν ποσο αγαπουσε την Ελλαδα!
φιλια!

Roadartist είπε...

@ Κaveiros: Καλημέρα, ακριβώς.

Roadartist είπε...

@ αντωνης: Καλή σου μέρα Αντώνη. Να έχεις ένα καλό μήνα. Οντως περήφανοι. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ: Μοναδική, έτσι ακριβώς. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Dormammu: Μακάρι..Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξη..:) Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ νατασσάκι: Τα είπες όλα Νατάσσα. Η τελευταία φράση σου πάρα πολύ σωστή.. "μακάρι αυτός ο τόπος να είχε περισσότερες Μελίνες" ειδικά σήμερα..Μερικές συγκρίσεις ειναι αναπόφευκτες..

Roadartist είπε...

@Γιώργος Χρηστινίδης: Να'σαι καλά Γιώργο, καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

2konstantino: Ακριβώς! Μερικούς ειδικά δε θέλω να τους σκέφτομαι καν. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ ράγες: Καλημέρα σου! Αυτό το καθημερινό τρέξιμο και το άγχος θα μας 'φάει' όλους. Πως θα γίνει να μη ζούμε με αυτό?.. Ναι η Μελίνα γεννήθηκε ξεχωριστή. Φιλιά :)

Roadartist είπε...

@Alexis B: Αλέξη νομίζω οτι αυτή η φωτογραφία 'λέει' πολλά απο μόνη της..Και τα πολλά λόγια σε τέτοιους ανθρώπους ίσως να μην χρειάζονται όντως. Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Maria Iribarne: Καλή σου μέρα! Πέρασα .. την είδα και την θαύμασα!
Φοβερή.. Να είσαι καλά, φιλιά.

αντωνης είπε...

καλο μηνα road :)))

Roadartist είπε...

@ Π.Κ.: Καλημέρα σου π.κ. Η Μελίνα ήταν όλα όσα έγραψες και παραμένει ακόμα και σήμερα 14 χρόνια μετά το θάνατο της..ζωντανή!

Roadartist είπε...

@ «ΤΟ ΤΈΡΑΣ TΗΣ ΑΜΆΘΕΙΑΣ»: Τέρας της αμάθειας έρχομαι απο το σπίτι σου κατευθείαν.. :) Τη καλημέρα μου!!

Roadartist είπε...

@ Flora: Καλημέρα σου Φλώρα. Μου άρεσει πολύ η αισιοδοξία και ο συναισθηματισμός που έχει το σχόλιο σου. Μακάρι.. Όσον αφορά αυτην την φράση της Μελίνας που έχεις επισημάνει στο τέλος του σχολίου σου, ότι "θα ξαναγεννηθεί" όποτε τη διαβάζω ανατριχιάζω.. Φαντάζεσαι κανέναν απο τους σημερινούς πολιτικούς να τη λένε?

Roadartist είπε...

@Artanis: Καλημέρα. Όταν έφυγε η Μελίνα πήγαινα σχολείο, πρέπει να ήμουν 13. Θυμάμαι πάντως αρκετά έντονα όλα όσα περιγράφεις, που τα έβλεπα απο τη τηλεόραση. Η περιγραφή σου είναι καθηλωτική. Ειδικά για τους σωρούς από πακέτα τσιγάρα απο τους εργάτες, με συγκίνησες! Φιλιά πολλά αρτανις.

Roadartist είπε...

Καλή σου μέρα Αντώνη μου :) :)

Roadartist είπε...

@Φωτεινή: Φωτεινή μου καλημέρα. Πολύ συχνά σκέφτομαι τη Μελίνα, γιατί οι κινήσεις της ειδικά στο τομέα του πολιτισμού ήταν πραγματικά ξεχωριστές. Αποτελεί έμπνευση. Εύχομαι να τη μιμηθούν αρκετοί σήμερα..Ανοίγει και το Μουσείο της Ακρόπολης σε λίγο καιρό. Θα είναι έντονη εκεί η απουσία της..

Roadartist είπε...

@ Faraona: Καλημέρα faraona αυτή η αγάπη της για τον τόπο και την Ελλάδα, αυτό την έχει κάνει τόσο ξεχωριστή στα μάτια μας! Φιλιά.

Madame de la Luna είπε...

Μπράβο για το post. Μυθική γυναίκα και το σημαντικότερο: άφησε πίσω της κάτι για όλη την ανθρωπότητα, αγωνιζόμενη για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πόσοι το πετυχαίνουν αυτό; Καλή σου μέρα...

Maria Mikro Analogo είπε...

Πω πω, φοβερό αφιέρωμα. Μπράβο! :)
Καλημέρα και φιλιά.

Pastaflora είπε...

Περπατώντας συχνά στους δρόμους της Πλάκας σκέφτομαι ότι χωρίς την παρέμβαση της Μελίνας αυτή η μικρή μαγική πολιτεία στην καρδιά της Αθήνας, θα είχε γίνει μια θάλασσα από γκρίζα γυάλινα κτίρια με ονοματεπώνυμο. Δυστυχώς κανείς από τους "επίγονους" στο ΥΠΠΟ δεν σεβάστηκε το όραμά της.

roadartist είπε...

@ Madame de la Luna: Καλημέρα. Είχε σπουδαία οράματα. Ποιος τα συνέχισε μετά τη θάνατο της?? Αυτό αναρωτιέμαι κ εγω..και κοιτώντας όσους σήμερα έχουν τη θέση της.. θλίβομαι πραγματικά.

Roadartist είπε...

@ Μαρία: Καλή σου μέρα μαρία, ότι και να γράψεις για αυτή τη γυναίκα θα είναι λίγο. Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ pastaflora: Έχεις απόλυτο δίκιο! Και άν μια γυναίκα είχε τόσα οράματα και δίψα για την ανάδειξη του πολιτισμού και της πόλης, οι συνεχιστές του έργου της που ειναι?
Γιατί τόση φτώχια σήμερα?

leila είπε...

ποτε την κυριακη
κι ομως ηταν κυριακη..

roadartist, μπραβο που δεν ξεχνας και συνεχιζεις να μας θυμιζεις σημαντικους ανθρωπους..

διαβασα κι σε ενα αλλο βλογ το σχολιο σου για το καφενεδακι στην πλακα.. ηταν παλια το στεκι μου...

jf είπε...

Σύμβολο και Γυναίκα!
Μύθος και Πραγματικότητα!

Την καλημέρα μου

Takiz είπε...

«Το Υπ. Πολιτισμού έχει καταντήσει ένα αχούρι και δεν νοιάζονται να συνεχίσουν την πολύτιμη προσπάθεια που έκανες να κρατήσεις την Ελλάδα ψηλά. Μόνο τα για τα φράγκα και για καμία τσόντα νοιάζονται. Αλλά έτσι είμαστε, κάνουμε μία προτομή και είμαστε καλά.
Είμαι οργισμένος, διότι κάποιοι δεν εκμεταλλεύτηκαν την κληρονομία που μας άφησες.
Άραγε Μελίνα μου, αν τους έβαλες τώρα τι θα τους έκανες???? »


Sorry για τα νευρά αγαπητή μου roadartist.

Αλλά πραγματικά δεν τους αντέχω άλλο. Να σου εκμυστηρευτώ πως τον τελευταίο καιρό σκεφτόμουν να κάνω ένα αφιέρωμα, στη Μελίνα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου από τα νευρά που είχα βλέποντας την τωρινή κατάσταση.

Όσον αφορά την Μελίνα δεν υπάρχουν λόγια. Πραγματικά δεν υπάρχουν.

Και πάλι συγγνώμη για την συμπεριφορά μου και για άλλη μία φορά ήσουν καταπληκτική.

M-meggie είπε...

Αξίζουν πολλά γι'αυτή τη "μαγική" γυναίκα.
Την καλημέρα μου

panoptis είπε...

όσο περνάει ο καιρός, τόσο φαίνεται η απουσία της εντονότερη...
κι όσοι δεν είχαμε αντιληφθεί το πραγματικό της μέγεθος, ακόμη δεν το ξέρουμε...
τεράστια μελίνα μου...αντε να δω πιο άξιους και πιο έλληνες από σένα.

Fatale είπε...

Εξαιρετικό το αφιέρωμα σου για την Μελίνα..

Γενναία γυναίκα , ασυνήθιστη καλλιτέχνης,
ευαίσθητη, ενθουσιώδης, και πάνω από όλα ΕΛΛΗΝΙΔΑ..

ωκεανος.... είπε...

καλη σου μερα αρτιστακι.. μεγαλη μορφη αυτη η γυναικα.. με μεγαλη αγαπη για τον τοπο της.. αγαπουσε με την ψυχη της.. επιτελους βρηκα χρονο να περασω απο δω.. τωρα θα περνω συχνοτερα..

Γ.Π. είπε...

Συγχαρητήρια για την ευαισθησία! Σε ευχαριστούμε που μας υπενθυμίζεις ανθρώπους πραγματικά σπουδαίους!

Μαρια είπε...

Όμορφο αφιέρωμα ...
Καλή σου μέρα !

Penthesila είπε...

Ελληνιδα αξια, συνδυασμος θυληκοτητας και μυαλου!Μακαρι οι νεοελληνιδες να την ειχαν προτυπο, αλλα δε μας εχει φαει το φασιον και το γκλαμουρ!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Δυστυχώς μια μεγάλη προσωπικότητα έφυγε από κοντά μας και πέρασε στην ιστορία.

Ευτυχώς άφησε πίσω της μεγάλο έργο
αν και δεν υπάρχουν από ότι βλέπω κάποιοι που να συνεχίσουν από εκεί που το άφησε.

Πολύ όμορφο αφιέρωμα.
Ελπίζω να το βλέπει κατά κάποιο τρόπο και να χαμογελά,με το μοναδικό της χαμόγελο...

Να είσαι καλά!!!
Φιλιά

Sweet and bitter είπε...

«…ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…».

Αυτά της τα λόγια έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου από τότε που τα άκουσα! Εύχομαι να μην αργήσει η στιγμή που θα επιστρέψουν!

Φιλιά!

mrs Smith είπε...

Αχ βρε ΜΕΛΙΝΑ...
Καλά που δεν είσαι εδώ, να βλέπεις τα χάλια της πατρίδας σου...
Κρίμα που δεν είσαι εδώ, γιατί η φωνή σου θα υψωνόταν πάλι...
Όμως είσαι εδώ πάντα, και θα είσαι, μέσα στην καρδιά μας.
Σαν φως.

Roadartist είπε...

@ leila: Καλησπέρα leila ναι ειρωνεία η ημέρα όντως.. Εγώ εξακολουθώ να πηγαίνω αραιά και που στο καφέ αυτό. καλό σου απόγευμα.

Roadartist είπε...

@ JF: έτσι..αλήθεια, δυναμισμός, πάθος!

Roadartist είπε...

@ Takiz: Τάκη πολύ καλά τα έγραψες! Εγώ να δεις οργή που νιώθω! ΟΡΓΗ όχι απλά εκνευρισμό! Που είναι οι συνεχιστές της? Τι κάνουνε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκτός απο τα γνωστά σε όλους μας σκάνδαλα? Και πόσα ακόμα που δεν γνωρίζουμε? Απίστευτη πνευματική φτώχιας και εξαθλίωση. Δεν θέλω να γράψω περισσότερα.

Roadartist είπε...

@ ΝΟΤΑ: καλησπερα νοτα. :)

Roadartist είπε...

@ panoptis: Ναι είχε αμφισβητηθεί αρκετά απο κάποιους. Για εμένα η Μελίνα είναι πέρα κομμάτων και σχημάτων! Απλά μια μεγάλη Ελληνίδα που ακόμα το έργο της λάμπει. Και περιμένει τους συνεχιστές της.

Roadartist είπε...

@ Fatale: ..καλησπέρα fatale, όλα αυτά ήταν αυτή η γυναίκα ναι!!

Roadartist είπε...

@Argirhs: Να είσαι καλά Αργύρη. Καλό σου απόγευμα!

Roadartist είπε...

@ Μαρια: Φιλιά Μαρία, καλησπερα!

Roadartist είπε...

@ Penthesila: Ακριβώς!!

Roadartist είπε...

@ karaflokotsifas: Γλυκό χαμόγελο τρελέ κότσιφα :) :) :)

Roadartist είπε...

@ Sweet and bitter: Και εμένα το ίδιο! Καλησπέρα! Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ mrs Smith: Υπέροχο σχόλιο κυρία μου.. :) αυτά ακριβώς θα της έλεγα κι εγώ αν μπορούσα. Καλησπέρα.

δεσποιναριον είπε...

Σπουδαια γυναικα, ωραια γυναικα, γυναικα γυναικα. Φιλια καλλιτεχνουλα μου.

Δηιάνειρα είπε...

καλησπέρα αρτιστάκι μου :)

Βάσσια είπε...

Τι να πω.... δεν είμαι της προσωπολατρείας, αλλά όταν άκουσα στο ραδιόφωνο ότι πέθανε η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, άφησα δάκρυα να κυλήσουν.

Ο θάνατός της άφησε ένα κενό στην πολιτιστική μας δραστηριότητα, που δεν κατάφερε κανείς να γεμίσει επάξια.

Roadartist είπε...

@ δεσποιναριον: Να είσαι πάντα καλά Δεσποινάκι, φιλιά.

Roadartist είπε...

@Δηιάνειρα: καλησπερα :)

Νατασα είπε...

έτσι, οπως τα λες vassia
:)

Roadartist είπε...

@ Vassia: Βάσσια καλησπέρα και εγώ ούτε ήμουν, ούτε θα γίνω - πιστεύω - ποτέ εξαρτημένη απο πρόσωπα, που θα τα ακολουθώ τυφλά.
Πιστεύω οτι όλοι έχουμε τη προσωπικότητα μας,και που μάλιστα μπορεί ενός φούρναρη να είναι πολύ καλύτερη και ανώτερη απο ενός γνωστού πολιτικού ή ενός καθηγητή πανεπιστημίου. Αυτό το έχω βιώσει και το πιστεύω. Στις αξίες άλλα πράγματα παίζουν ρόλο και δεν πρέπει να τυφλωνόμαστε απο τίτλους, δόξες..όλα αυτά ειναι για εμένα κενά, ανούσια κ άσκοπα.

Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν, που είναι μοναδικοί. Που τους δώθηκε μια θέση και πάλεψαν με τη ψυχή τους. Λίγοι αλλά ξεχωριστοί. Και αυτούς αξίζει να τους τιμάμε καθημερινά, όχι μόνο στις ημερομηνίες της γέννησης ή του θανάτου τους.
Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν και η Μελίνα, που το κενό της ειδικά σήμερα είναι τεράστιο. Φαντάσου να ζούσε σήμερα. Τι κινήσεις θα έκανε, τώρα που είναι ζήτημα χρόνου να ανοίξει το μουσείο της Ακρόπολης, ένα μέρος του όνειρου της κ αυτό.
Καλησπερα φιλιά :0

Roadartist είπε...

@ Νατασα: Καλησπέρα Νατάσα, μόλις απάντησα κ στη Βασσια. Τη καλησπερα μου.

Νατασα είπε...

τρακαραμε βρε
φιλιά

BUTTERFLY είπε...

Υπεροχη πραγματικα, μοναδικη!

Εχεις προσκληση...

ILIAS είπε...

Άν υπήρχαν σήμερα τέτοιοι άνθρωποι στην πολιτική σκηνή, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά...
Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Όπως δε θα ξεχάσω τους γονείς μου να κλαίνε παιδί σχεδόν αγώ ακόμα τότε στην αναγγελία του θανάτου της

Τότε τους ρωτούσα. Σήμερα καταλαβαίνω πολύ καλά το γιατί!

Να είσαι πάντα καλά

Locus Publicus είπε...

Αναγνωρίζω με τη σειρά μου και εγώ αυτά που ανήκουν στην κ. Μερκούρη και που σωστα αναφέρει η roadartist.

fpboy είπε...

Με όλο τον σεβασμό, θα είμαι η αντίθετη γνώμη.
άσχετα με το αν ήταν ''καλή'' η όχι,
η Μελίνα είναι μια ξεπερασμένη κατάσταση που μας ''κρατάει'' πίσω. Τα χρόνια πέρασαν, τα έθνη άλλαξαν και τίποτα δεν θυμίζει τα ''χρόνια της Μελίνας'' απο την φτωχή Ελλάδα.
Φιλικά πάντα.

Artanis είπε...

Σου ρίχνω μια δεκαετία λοιπόν...Εγώ θυμάμαι το μεσημέρι που γινόταν η εκφορά της, που είχε παραλύσει το κέντρο, όλα τα μαγαζιά, οι υπηρεσίες, είχανε κλείσει και ο κόσμος έτρεχε να βρει ένα καλό σημείο, μόνο και μόνο για να τη δει να περνάει, έστω κι έτσι...Και θυμάμαι που σοκαρίστηκα, όταν έμαθα από την κυρία Ξυλούρη, οτι είχε φροντίσει η ίδια με κατάλογο, για το ποιους "ήθελε" να παρευρεθούν στην νεκρώσιμη ακολουθία της, μέσα στη Μητρόπολη...Τρομερό...

Roadartist είπε...

@ Νατασα: :-) φιλιά!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY: Eυχαριστώ για τη πρόσκληση butterfly καλό απόγευμα!

Roadartist είπε...

@ EKTORAS: Να είσαι καλά Έκτορα, καλό απόγευμα :)

Roadartist είπε...

@ LocusPublicus: Να είσαι καλά locuspublicus, σε ευχαριστώ καλό απόγευμα και καλό μήνα!

Roadartist είπε...

@ fpboy: Καλησπέρα, δεκτή η άποψη σου, αλλά θα διαφωνήσω.
Δεν καταλαβαίνω πως εκλαμβάνεις ως ξεπερασμένη μια τέτοια προσωπικότητα, της οποίας οι ιδέες ακόμα εμπνέεουν. Επίσης δεν καταλαβαίνω και την εξήγηση που δίνεις. Η πορεία κάποιου δεν εκμηδενίζεται όσο παλιά κ αν είναι.
Αλλά όπως κ αν έχει, δεκτή :) Φιλιά.

Roadartist είπε...

@ Artanis: Καλησπέρα Αρτανις, αυτά που αναφέρεις δεν τα ήξερα, αλλά θυμάμαι τι είχε γίνει παρόλο που ήμουν μικρότερη.
Οσον αφορά την Αρλέτα, τα νέα εξακολουθούν να είναι θετικά ε?

Artanis είπε...

Βασικά, σε σχέση με την Αρλέτα: Δεν γράφουν τίποτα οι εφημερίδες, εδώ και 10 μέρες...Αυτό πιθανότατα σημάινει "Κανένα νέο, καλό νέο"...Επειδή όμως και 'γω έχω την περιέργεια, θα τους πάρω ένα τηλέφωνο...Και θα σε ενημερώσω...Λογικά όμως πρεπει ήδη να έχει πάρει εξιτήριο...

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το αφιέρωμα!!
Ήταν σίγουρα σπουδαία προσωπικότητα..

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική γυναίκα. Η "Στέλλα" είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Η Μελίνα ήταν θηλυκό, δυναμική, μαγευτική προσωπικότητα.Χαίρομαι που είχα την τύχη έφηβη να την δω από κοντά. Οταν έρθουν τα Μάρμαρα πίσω σίγουρα θα ξαναγεννηθεί.

Γωγώ Πακτίτη είπε...

πανέμορφος άνθρωπος
με ψυχή παιδιού!
έχω διαβάσει τη βιογραφία της.

μια γυναίκα που έγραψε ιστορία!

καλησπέρα roadartist!

------ είπε...

Εξαιρετικό!!!!!
Καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ artanis: σε ευχαριστώ για την ενημέρωση :) και εγώ πιστεύω οτι θα είναι θετικά τα νέα. Καλό σου βράδυ!

Roadartist είπε...

@ Akon: Nα είσαι καλά akon!! καλό βράδυ :)

Roadartist είπε...

@ lemonita: Καλησπέρα lemonita ξέρεις τι βλέπω σήμερα? Μόνο και απο τα λόγια της είμαστε όλοι πιο αισιόδοξη όσον αφορά τη διεκδίκηση των Μαρμάρων! Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί με τα λόγια του ακόμα και μας παροτρύνει! Φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Η σκέψη της καρδιάς: Να είσαι καλά, ήταν απίστευτη.. τι να λέμε..
Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@Νανά Τσούμα : Ευχαριστώ Νανά, Καλό βράδυ :)

H.Constantinos είπε...

Κάποιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν...
Ομως η φύση δεν το βλέπει έτσι.

Zorba the Greek είπε...

Είναι ευχάριστο που τη θυμάσαι και τη μνημονεύεις τη Μελίνα, τη στιγμή που οι περισσότεροι την ξέχασαν. Όπως ξέχασαν και τα ιδανικά γιά τα οποία αγωνίστηκε. Όσο όμως τα θυμούνται μερικοί, έστω και λίγοι, η φλόγα της θέλησης γιά επαναπατρισμό των Μαρμάρων δεν πρόκειται να σβήσει.

roadartist είπε...

@H.Constantinos: ..συμφωνώ.. καλό βράδυ Κωνσταντίνε!

Roadartist είπε...

@ zorba: Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα τιμώ .. και δεν ξεχνάω.. Να είσαι καλά κ εσύ, καλό βράδυ.

Axis Mundi είπε...

Μελίνα, ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της πραγματικής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και όχι μόνο το σήκωσε αλλά το μετέφερε και το διέδωσε επίσης.
Νομίζω πως το έργο της μιλάει από μόνο του.
Είμαστε 14 χρόνια μετά τον θάνατό της και ακόμα δεν έχει βρεθεί άτομο που θα παλέψει, θα συνεισφέρει και θα ενδιαφερθεί με αγάπη (και όχι συμφέρον) γι αυτή την χώρα και για τον πολιτισμό γενικότερα. Αγαπημένη μου καλλιτέχνιδα θα ήθελα να δω κι άλλα αφιερώματα για την Μελίνα σε μελλοντικές αναρτήσεις σου.

Roadartist είπε...

@ Axis Mundi: Γι'αυτούς τους λόγους που ανέφερες νομίζω οτι αξίζει να θυμόμαστε τέτοιους ανθρώπους. Αν κάτι σπανίζει σήμερα πιο πολύ, είναι άνθρωποι με τόση αγάπη και ενδιαφέρον! Καλημέρα!

manetarius είπε...

Το Βρετανικό μουσείο είναι γεμάτο από πολιτισμούς άλλων κρατών. Πολύ φοβάμαι λοιπόν οτι δεν πρόκειται να μας δώσουν πίσω τα μάρμαρα γιατί θα πρέπει να επιστρέψουν και στους άλλους τα αρχαία τους...Θα αφήσουν οι Άγγλοι το εθνικό τους μουσείο άδειο, μόνο με μια βιτρίνα αρχαίων αγγλικών βαζακίων;
Βέβαια η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!
Πολύ ωραίο το post, μη μου δίνεις σημασία, έχω ξυπνήσει στραβά σημερα...η κυκλοθυμικότητα που λέγαμε...:)))
Φιλιά πολλά!

Roadartist είπε...

@ mane-tarious : Δεκτή η κυκλοθυμικότητα! Συμπάσχω! Μου αρέσουν οι άνθρωποι που εκφράζουν άφοβα την άποψη τους! Δεν έχεις άδικο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα επιστρέψουν.. Όμως μην ξεχνάς οτι χαμένος ειναι ο αγώνας που παρατάς..Οπότε δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ τη διεκδίκηση των Μαρμάρων. Σ'ευχαριστώ φιλιά!

manetarius είπε...

Μ΄αυτά και μ΄αυτά ξέχασα να γράψω κάτι για τη Μελίνα...αλλά νομίζω το όνομα της τα λέει όλα!
:)

Roadartist είπε...

@ mane-tarious: Είναι σαν να έγραψες νομίζω.. :) Θρύλος τα λόγια της ακόμα εμπνέουν.. :)

Ra Ma είπε...

Σπουδαίο το έργο της. Ελπίζω κάποια στιγμή να δούμε αποτέλεσμα.
Με το τρέξιμο της καθημερινότητας είχα και εγώ ξεχάσει τη μέρα που για τελευταία φορά πέρασε η σωρός της από μπροστά μου πάνω στον κιλλίβαντα του πυροβόλου.

Καλά να περάσεις αυτές τις ημέρες!

Ανώνυμος είπε...

Και από τη νεγάλη Μελίνα καταντήσαμε να έχουμε υπουργούς πολιτισμού το Βουλγαράκη και τον Λιάπη. Τι χιούμορ αυτή η κυβέρνηση πια...

Υ.Γ. Αν μας έδινες και την επιλογή Όνομα/URL στην επιλογή ταυτότητας θα ήμασταν τρισευτυχισμένοι οι μη χρήστες του μπλογκσποτ.

Την καλημέρα μου.

Roadartist είπε...

@ Radio Marconi: Καλησπέρα! Marconi ακόμα κ αν ξεχάσες τη χτεσινή μέρα λόγω δουλειών κλπ, δεν έχει σημασία. Την έχεις μέσα σου και αυτό μετράει. Φοβερή γυναίκα.. Μακάρι να ακολουθούσαν τη προσπάθεια της και το πείσμα της και οι επόμενοι Υπουργοί.
Ευχαριστώ για τις ευχές, και εσύ να περάσεις όμορφα και να ξεκουραστείς. Καλό 3μερο!

Roadartist είπε...

@ scriptamanent: Kαλησπέρα! Μαύρο κατάμαυρο χιούμορ! Ασε με τα χίλια ζόρια κρατιέμαι να μη γράψω και για τους δυο που ανέφερες! Τι να πεις..πολύ 'μικροί', 'λίγοι'..
Ντροπή μια τέτοια χώρα να μην μπορεί να έχει τους εκπροσώπους που της αξίζουν!! Ντροπή και σε εμάς που τους αναδεικνύουμε με τις ψήφους μας. Οι δύο που ανέφερες απο τις πιο ατυχείς επιλογές για αυτή τη θέση. Κρίμα.

Οσο για το ΥΓ, σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση σου, θα το κοιτάξω και ελπίζω να βρω άκρη..γιατί δεν τα πάω πολύ καλά με τις ρυθμίσεις. :)
Καλό τριήμερο.

Ανώνυμος είπε...

Μας λείπει πραγματικά...

Roadartist είπε...

@ despinak: Πολύ..ειδικά στις μέρες αυτές..Καλό σου βράδυ..

Nathalie είπε...

η τελευταία ελληνίδα θεά..

roadartist είπε...

@ Nathalie: Μπορείς να τη πεις ετσι .. εύχομαι να ακολουθήσεις και άλλες το πάθος της..

Eva είπε...

Πως ήταν εφιάλτης
νόμιζα όταν άκουσα
τα νέα Μελίνα.

Και ύστερα πάλι
σκέφτηκα πως αστεία
σκέφτηκες να κάνεις.

Μα ήταν αλήθεια
και στην καρδιά
μου έπεσε σκοτάδι.

Και έπειτα άπλωσε
πάνω από την
Ελλάδα δυνατή καταιγίδα.

Μια καταιγίδα δάκρυα
Μελίνα για εσένα
πότησε τη γη.

Υ.Γ. Ήμουνα 13 χρονών κ δε με ένοιαζε η πολιτική μα ένιωσα να χάνω κάποιον δικό μου άνθρωπο. 14 χρόνια μετά με τον θάνατο του Τζούλι(είχα μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο πριν 12 χρόνια!Μου φάνηκε σαν να μιλούσαμε μια ώρα-μπορεί όμως να ήτανε λιγότερο:p)νιώθω σαν να έχασα ακόμα έναν δικό μου άνθρωπο.Αυτή τη φορά όμως-ίσως γιατί πλέον έφτασα τα 26-τα δάκρυα έφτασαν στα μάτια μου σχεδόν αμέσως. Και όταν λέω "σχεδόν" το λέω γιατί δεν πίστεψα αμέσως τα άσχημα νέα.Μου το είπε η μάνα μου,το άκουσα στις ειδήσεις. Αλλά το πίστεψα μόνο όταν το είδα στο internet. Υ.Γ. Ελπίζω η Αγγελική(η οικονόμος τους-μιλούσαμε αρκετά τακτικά)να είναι καλά. Όποιος γνωρίζει που μπορώ να τη βρω ας στείλει e-mail στο echelidonis@gmail.com

Related Posts with Thumbnails