24 Νοεμβρίου 2016

Θησαυροί από τις Συλλογές του Ερμιτάζ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο



Σάββατο μεσημέρι στο προαύλιο του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου 


στην έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία».


Το έκθεμα που κερδίζει κύρια τις εντυπώσεις είναι το παραπάνω.


«Έρως και η Ψυχή», 1801-1803, Antonio Canova


Εξαιρετικό πραγματικά!


«Έρως και η Ψυχή» του Rodin 
Πρόκειται για μια θεματολογία που γνώρισε
 ιδιαίτερη διάδοση στην γλυπτική του νεοκλασικισμού. 


Τα σπουδαία εκθέματα που φιλοξενούνται στην έκθεση δεν σταματάνε εδώ, άλλωστε το Ερμιτάζ είναι ένα μυθικό μουσείο με εξαιρετικές μοναδικές συλλογές. 
Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. 


Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1764, όταν η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης.  Έκτοτε εμπλουτίζει συνεχώς τις συλλογές του.


Είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου αυτοί οι σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί και έργα τέχνης που προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. 




80 αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης (ζωγραφικοί πίνακες, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά) αντιπροσωπευτικά των σημαντικότερων συλλογών του Μουσείου Ερμιτάζ που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 20ό αιώνα με χαρακτηριστικά έργα που εμπλούτισαν τις συλλογές του μετά την οκτωβριανή επανάσταση και μέχρι σήμερα.


Είναι μικρή η έκταση της έκθεσης,
μα δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να θαυμάσεις από κοντά
 έργα των Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρούμπενς, Ροντέν...


Στο μπαλκόνι του Βυζαντινού Μουσείου, στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας. Στάθηκα λίγο εδώ ατενίζοντας ένα αγαπημένο κομμάτι της Αθήνας - μπροστά μου ο Λυκαβηττός - και έναν καθαρό ουρανό. Αυτές οι επισκέψεις δε λειτουργούν μόνο επιμορφωτικά, μα
κυρίως ψυχοθεραπευτικά! Αξίζει να την επισκεφτείτε.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου 2016 έως 26 Φεβρουαρίου 2017

4 σχόλια:

thinks είπε...

Υπέροχο να περνάει κανείς ώρες σε μουσεία ένα Σάββατο ή Κυριακή και σημαντικότατο το ότι μουσεία στέλνουν συλλογές σε περιοδεία αλλού ώστε να μπορούν να δουν τα εκθέματα εκείνοι που δεν πάνε απαραιτήτως στις πόλεις-βάσεις των μουσείων.

Δεν ήξερα για το Βυζαντινό και Χριστιανικό. Από σκοπιά διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς μου κινεί το ενδιαφέρον ότι λέγεται και «Βυζαντινό» και «Χριστιανικό» στην ονομασία του. Εννοεί άραγε (και έχει εκθέματα) «Χριστιανικά» όπως ο «Χριστιανισμός» σε όλες του τις εκφράσεις, ή «Ανατολική Εκκλησία της Νέας Ρώμης» (Ορθόδοξος Χριστιανισμός». Και πως συνδυάζει το θρησκευτικό μέρος με το πολιτιστικό μέρος (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία);

Roadartist είπε...

Ναι Δημήτρη είναι πολύ καλή αυτή η τακτική της ανταλλαγής εκθεμάτων, το να πάει κάποιος π.χ. στην Αγία Πετρούπολη δεν είναι τόσο εύκολο πράγμα. Όσον αφορά και στην περίπτωση του Βυζαντινού κ Χριστιανικού Μουσείου έχει δεσμούς και με τη Ρωσία, λόγω Ορθοδοξίας. Αλήθεια δεν γνώριζες την ύπαρξη αυτού του μουσείου; Έχει ενδιαφέρον μια επίσκεψη, και αναφέρομαι όχι στις περιοδικές εκθέσεις, όπως αυτή της ανάρτησης, αλλά και για την μόνιμη έκθεση του. Είχα σκοπό κάποια στιγμή να αφιερώσω κάποια ανάρτηση για τη μόνιμη έκθεση, αλλά "χάθηκα". Ναι έχει να κάνει με αυτού του είδους τον πολιτισμό εκείνης της περιόδου, περί της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, τη σύνδεση αρχαίου κόσμου με το βυζαντινό, και το πως επηρέασε τη μετέπειτα τέχνη. Κάποια εκθέματα έχουνε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αν και δε είμαι λάτρης της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, σίγουρα κάνοντας μια περιήγηση στο μουσείο ξαναθυμήθηκα αρκετά πράγματα από τη σχολική ύλη και μπόρεσα ίσως να τα δω τώρα με μια άλλη πιο κριτική ματιά.

ξωτικό είπε...

Τελικά δεν ήταν γραφτό μου να πάμε παρέα . Ευτυχώς που πήγες εσύ τουλάχιστον .
Πολύ ωφέλιμες οι ανταλλαγές ,αν και πάντα με πιάνει ένας τρόμος για τους κινδύνους .
Αυτή ειδικά η έκθεση μου ασκεί μεγάλη γοητεία .

Καλά που σε έχω παραθυράκι μου ;-)


υγ. δεν φτάνει που λείπω συχνά μου τρώει και τα λιγοστά μου σχόλια . Είχα αφήσει ένα στο βιβλίο "όλο το φώς..." ούφ .

υγ. περιμένω και φωτό της Κυριακής !!!!!

Roadartist είπε...

Ξωτικό: Κατάλαβα ότι δε θα μπορούσαμε να πάμε κ τελικά είπα να πάω να μη τη χάσω... Αν ομως το θες πολύ, βάλτο στο πρόγραμμα. Είναι μικρή η έκθεση, αλλά έχει κάποια πολύ καλά κομμάτια.

Υγ 1. Δεν εμφανίστηκε αυτό το σχόλιο, κρίμα και θα ήθελα να ήξερα τι είχες γράψει.

Υγ 2. Έλεγα να μην ανεβάσω από Πάτρα, αλλά ίσως οκ. Θα δούμε. Φιλιάααααα

Related Posts with Thumbnails