4 Ιουνίου 2010

Θέατρο σε Τροχόσπιτο..!


Θέατρο σε Τροχόσπιτο
ΒΑΡΙΕΤΕ
Μια νύχτα χάρισμά σου
7 & 8 Ιουνίου 2010, 21:00

Είσοδος ελεύθερη..

Χαρισματικοί έλληνες καλλιτέχνες κάνουν
το κέφι τους για να ξορκίσουν τη μιζέρια
..

Αν δεν πάει ο θεατής στο θέατρο, θα πάει το θέατρο στον θεατή. Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό της παράστασης βαριετέ «Μια νύχτα χάρισμά σου», με 20 χαρισματικούς ηθοποιούς να παρουσιάζουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια, μπολιασμένα με κλασικά και σύγχρονα κείμενα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «dream team» αγαπημένων καλλιτεχνών, η οποία θα βρεθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στον πεζόδρομο του Θησείου προσφέροντας σε ανυποψίαστους και υποψιασμένους θεατές ένα θέαμα χωρίς εισιτήριο, αλλά όμως με περισσή φαντασία.

Oι περισσότεροι συμμετέχοντες δουλεύουν αφιλοκερδώς, δηλώνοντας: «Από δω και πέρα ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις το κοινό στο θέατρο είναι είτε με δωρεάν είσοδο είτε με εξαιρετικά μειωμένο εισιτήριο».


Τον ρόλο παρουσιαστή και συνδετικού κρίκου όλων όσα θα συμβούν αυτές τις δύο βραδιές έχει ο Γιώργος Νανούρης: «Το θέατρο δρόμου είναι ένας καλός τρόπος αντεπίθεσης στην οικονομική κρίση. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά χρήματα, αλλά δεν πειράζει, δεν θα κάτσουμε στο σπίτι μας να κλαίμε τη μοίρα μας, θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για να ξεχαστούμε έστω για λίγο- γιατί για να ξεχάσουμε, αποκλείεται».

Ως άλλος περιπλανώμενος θίασος, ο οποίος όμως περιλαμβάνει μόνο πρώτα ονόματα, οι ηθοποιοί θα τραγουδήσουν ό,τι τους κάνει κέφι ή ό,τι είχαν ως απωθημένο. Η παράσταση υπόσχεται να είναι διασκεδαστική «με κάποια στοιχεία συγκίνησης». Επιβεβαιώνοντας την ποικιλία του βαριετέ, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει από μουσική κάντρι ως δημιουργίες του Αττίκ και από Μπιγιονσέ ως «Οπερα της Πεντάρας».

Ο Γιώργος Γλάστρας, ηθοποιός με εξαιρετικές επιδόσεις στο θέατρο και περγαμηνές στο τραγούδι, όχι μόνο εντός ελληνικών συνόρων, θα πει στο κοινό «Ζητάτε να σας πω τον πρώτο μου σκοπό, τα περασμένα μου γινάτια» και από το σύμπαν του Αττίκ θα ταξιδέψει ως τη σφαίρα των Μπρεχτ - Βάιλ, τραγουδώντας κάτι από την «Οπερα της Πεντάρας»..

Είναι άραγε συμβολική η επιλογή του; «Κυκλοφορεί μια απελπισία την οποία εισπράττεις και ένας θυμός. Η παράσταση αυτή θα είναι μια ωραία παρένθεση, η υπενθύμιση κάποιας ανθρωπιάς που δεν κοστίζει, ούτε μετριέται με οικονομικούς όρους», λέει.


Oσο για τη Μάνια Παπαδημητρίου θα τραγουδήσει το «Αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη και τη «Νήσο των Αζορών» του Μποστ σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ένα σατιρικό τραγούδι που «μιλά υπαινικτικά για την κατάντια της χώρας και είναι εξαιρετικά επίκαιρο».

Παράλληλα, ετοιμάζει δύο κείμενα σχολιαστικά της οικονομικής κρίσης. «Στον χώρο του θεάτρου και ειδικά της ηθοποιίας οι απολαβές ήταν πάντα για κλάματα, ακόμη και στα πρωτοκλασάτα ονόματα», λέει η ίδια.
«Οταν πρωτοάκουσα για την κρίση σκέφτηκα “ε καλά, εμείς είμαστε προπονημένοι, τι άλλο να κόψουν;”. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η κρίση πλήττει ανισομερώς εκείνους που ούτως ή άλλως μια ζωή ζούσαν με λίγα. Τα δωρεάν θεάματα στο κοινό ίσως από δω και πέρα να είναι η μόνη λύση για να φέρουμε κόσμο στις παραστάσεις».

Με άλλα λόγια, το θέατρο δεν πρόκειται να πεθάνει. Οι ηθοποιοί όμως πώς θα ζήσουν;


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Κορεάτικη Αγορά
(απέναντι από την είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Κεραμεικού)
Στις 7 και 8 Ιουνίου
Ωρα έναρξης: 21.00

..Είσοδος Ελεύθερη..

Το Τροχόσπιτο, ένας θεσμός πλέον του Ελληνικού Φεστιβάλ, εγκαθίσταται εφέτος στον φιλόξενο πεζόδρομο του Θησείου. Γνωστοί καλλιτέχνες σμίγουν σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσφέροντας την τέχνη τους «για να διασκεδάσουν τον υλικό και ηθικό πόνο» μας. Η σκηνή του «Τροχόσπιτου» δοκιμάζει να ανανεώσει μια ξεχασμένη αθηναϊκή διασκέδαση: το βαριετέ.

Με ευρωπαϊκές καταβολές το «θέατρο ποικιλιών» (théâtre des variétés) έφθασε στη χώρα μας στην εκπνοή του 19ου αιώνα, για να γίνει ένα κοσμαγάπητο μεικτό θέαμα με ηθοποιούς, τραγουδιστές, ζώα, παλαιστές, μίμους, κλόουν, ανδρείκελα, ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς σε μουσικά, δραματικά ή κωμικά «νούμερα», τραγούδια, παιχνίδια και χορούς.

Σκηνοθετική επιμέλεια, Παρουσίαση: ο Γιώργος Νανούρης

Συμμετέχουν:

Κάτια Γέρου, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Σίμος Κακάλας, Νίκος Καραθάνος, Κίκα Γεωργίου, Ελένη Κοκκίδου, Δέσποινα Κούρτη, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Χρήστος Λούλης, Έλενα Μαυρίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Πλάτανος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Μαρία Πρωτόπαππα, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου, Βικτωρία Ταγκούλη, Μελίνα Τανάγρη, Λυδία Φωτοπούλου και οι 18 Μποφώρ.


Στο πιάνο, ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Μαρκόπουλος, Τάσος Αντωνίου, μπουζούκι
Και οι Guillotinas

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Κορεάτικη Αγορά (απέναντι από την είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου Κεραμεικού)

Εξαιρετική κίνηση, ευκαιρία να θαυμάζετε εντελώς δωρεάν μερικούς από τους καλύτερους νέους δημιουργούς μας..
Αν μπορέσετε να πάτε και να περάσετε καλά!


Πηγές: Φεστιβάλ Αθηνών, Το βήμα
Related Posts with Thumbnails