27 Ιουνίου 2013

Athens Street Art Festival 2013



Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα! Εννοείται ότι θα σας μεταφέρω εδώ σχετικές εντυπώσεις!

Είκοσι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες Street Artists, από Γαλλία, Ισανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Γερμανία, είναι στην πατρίδα μας για να ζωντανέψουν με τις δημιουργίες τους χώρους στην Αθήνα με πρώτη την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, αλλά και δημόσια κτίρια του αστικού ιστού του ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – Aγ.I.ΡΕΝΤΗ, σε συνεργασία με τους οποίους διοργανώνεται αυτό το φεστιβάλ, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο Crisis [?] What Crisis [?]

Πρόκειται για ένα Interactive Event κατά τη διάρκεια του οποίου από τις 27/06/2013 – 14/07/2013 οι καλλιτέχνες θα εκτελέσουν μια σειρά από έργα Stencil Art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και New Media, που διερευνούν θέματα της αστικής αισθητικής. 


Στόχοι του φεστιβάλ είναι : 
• Να προβάλλει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, μπορεί να πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Και όλα αυτά χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με την συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στο μεράκι, τη διάθεση και την προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων.

• Να αναδείξει την διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών Street Artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με graffiti, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία.

• Να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός οργανώνεται από την GK Art Events Mgmt σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Δήμο Νίκαιας – Ρέντη και το CAMP.

...εργα με σκοπό την κοινωνική ευαισθητοποίηση...

Για το συγκεκριμένο Event η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και άλλοι δημόσιοι χώροι στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη θα μετατραπούν σε ζωντανούς και πολύχρωμους χώρους.

Στο πρόγραμμα του το Φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε Δημόσιους χώρους από 27/06/2013 μέχρι και 14/07/2013, ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό, Stencil Workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και τέλος έκθεση έργων τους από 01/07/2013 – 14/07/2013 στους χώρους του CAMP, στην Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα.

See more at:  http://campoint.gr/

18 σχόλια:

mahler76 είπε...

Πολύ ενδιαφέρον Μαίρη μου. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση :)

Roadartist είπε...

@ Mahler : από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονται στην πόλη. Ανυπομονώ να δω τα έργα. Η Αθήνα έχει ανάγκη από τέτοιου είδους Street Art.

{Marianna} είπε...

Πολύ καλό!

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!

MYSTELIOS είπε...

Πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ γιατί το street art είναι για τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες μία διέξοδος από την κρίση της εποχής. Μέσα από αυτό μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά, να κοινωνικοποιηθούν με άλλους καλλιτέχνες και να βγουν από την εσωστρέφεια και την μοναχική πορεία τους. Πολλοί λένε πως τα γκράφιτι λερώνουν την πόλη και σίγουρα πολλές φορές έχουν απόλυτο δίκαιο όταν αυτό γίνεται πάνω σε παλιά νεοκλασσικά κτίρια ή ακόμη σε εκκλησίες και αρχαιολογικά μνημεία. Είναι ευκαιρία μέσω του φεστιβάλ να αναδειχθεί η τέχνη αυτή και να τονισθεί πού τελειώνει η τέχνη και που αρχίζει ο βανδαλισμός !!!

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Ευκαιρία να μας έρθουν ιδέες για το πώς να βελτιώνουμε αισθητικά τις μεγάλες τυφλές όψεις κτιρίων. Δεν εννοώ, φυσικά, τα απανωτά γκράφιτι και τα συνθήματα...
Ξενούδης

Ωραιοζήλη! είπε...

Ενδιαφέρον...πολύ όμορφη ιδέα...!!!
Θα 'θελα να δω κι άλλα από τα έργα τους!!! Ευχαριστούμε που μας το έδειξες!
Καλό σου βράδυ :)

55fm είπε...

Το βρίσκω εξαιρετικό!Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία δηλαδή όλοι θέλουμε φεστιβάλ με τέχνη κλπ.αναρωτήθηκε κανείς όμως ποιός διοργανώνει, χρηματοδοτεί, σχεδιαζεί αυτή την κίνηση;.. έρχονται 20 καλλιτέχνες από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει οτι χρειάζεται κάποιο σοβαρο κεφάλαιο, το οποίο κατά την άποψη μου θα έπρεπε να δωθεί σε καλλιτέχνες της περιοχής ή της πόλης. Δεν έχει η περιοχή καλλιτέχνες ; τέλος αν κατάλαβα καλά οι επώνυμοι καλλιτέχνες του δρόμου αφήνουν περισότερη αλήθεια στα μπάζα απο ότι οι ανώνυμοι !!!!η αναρχία και η τέχνη είναι τεράστιο θέμα και δέν μπορεί απλά και ωραία ο καθε ένας να πετάει τη μαλακία του έτσι απλά..θα δούμε τι θα κάνουν οι καλλιτέχνες στο τέλος του φεστιβάλ..

Roadartist είπε...

@ {Marianna} : Κ εγώ έτσι πιστεύω!


@ Hfaistiwnas : γειά σου Ηφ!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : το street art έχει μια τεράστια φιλοσοφία για όσους ασχολούνται για αυτό... δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Σίγουρα θεωρώ μεγάλη ευκαιρία για τους νέους καλλιτέχνες αυτή τη συνάντηση με ξένους καλλιτέχνες και τη ζύμωση των ιδεών!


@ Xenoudis - Ξενούδης : ακριβώς αυτό!

Roadartist είπε...

@ ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ....! : Κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που γίνονται στην πόλη. Πραγματικά κάτι εξαιρετικό, αν μπορέσω θα σας μεταφέρω άλλες φωτο.

Roadartist είπε...

@ 55fm : όντως εξαιρετική πρωτοβουλία, ελπίζω να τους βγει θετικά και να έχει καλά αποτελέσματα!

Roadartist είπε...

@ ανώνυμε 12.54μμ : Στο post αναφέρεται με ποια μέσα προσπαθούν να υλοποιήσουν αυτό το φεστιβάλ. Δεν γνωρίζω φυσικά το πόσο θα τους κοστίσει και πως ακριβώς μπόρεσαν όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς να το πραγματοποιήσουν, μπορείς αν θες να επικοινωνήσεις μαζί τους. Θα έχει ενδιαφέρον σίγουρα. Απ' ότι διάβασες οι ίδιοι τονίζουν αυτό το σημείο στο δελτίο τύπου.

Μόνο θετικά μπορώ να δω τις δράσεις σε Δημόσιους χώρους, τις ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό. Σίγουρα στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να ανταλλάξουμε απόψεις με καλλιτέχνες από άλλες χώρες, αυτό σε πάει μπροστά σε κάθε περίπτωση. Βοηθάει στη ζύμωση νέων ιδεών, τάσεων, όπως κ οι συζητήσεις για τη τέχνη σε εποχές κρίσης,
Πολύ ενδιαφέρον και το Stencil Workshop για παιδιά. "Επώνυμοι", "ανώνυμοι"... λάθος τρόπος σκέψης εντελώς...

Αν πετύχει το φεστιβάλ, σίγουρα θα αφήσρι "έδαφος", ιδέες, όποιος ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη τέχνη θα έχει να πάρει πράγματα. Μην τα βλέπουμε όλα τόσο πολύ αρνητικά, μακάρι να διοργανώνονται καλά πράγματα σε τόσο δύσκολες περιόδους.

H.Constantinos είπε...

Μακάρι να εμπνευσθούν από το φεστιβάλ οι ανώνυμοι street artists, γιατί η Αθήνα το χρειάζεται να είναι γεμάτη παντού, αλλά το χρειάζεται και δωρεάν!

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : να εμπνευστούν και να πάρουν 'πράγματα', ν' ανταλλάξουν απόψεις, η Αθήνα το χρειάζεται. Έχουμε τόση ασχήμια, τόση μουτζούρα, ας της δώσουμε επιτέλους χρώμα και έμπνευση! Πας στο Βερολίνο βλέπεις κάποια γκράφιτι στο δρόμο και αμέσως νιώθεις ότι έχεις φύγει μακριά από την Ελλάδα, νιώθεις ότι "κάτι άλλο συμβαίνει εδώ" ως προς τα πολιτιστικά, όχι μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, τώρα είναι που πρέπει να γίνει!

habilis είπε...

Τα γκράφιτι που ανέβασες σούπερ-τέλεια !!!

Ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να πάρουμε τους δρόμους εγκαταλείποντας τη θαλπωρή του καναπέ.

Roadartist είπε...

@ habilis : Ακριβώς!

Related Posts with Thumbnails