3 Σεπτεμβρίου 2014

Καρτ ποστάλ από την Νάξο...



«Χαρά στον άνθρωπο, συλλογίζουμαι, που αξιώθηκε, προτού πεθάνει, ν’ αρμενίσει το Αιγαίο. Πολλές χαρές έχει ο κόσμος ετούτος [...] μα νά ’ναι χινόπωρο τρυφερό και να σκίζεις το πέλαο ετούτο, μουρμουρίζοντας τ’ όνομα του κάθε νησιού, θαρρώ δεν υπάρχει χαρά που να βυθίζει περισσότερο την καρδιά του ανθρώπου στην Παράδεισο».


(Νίκος Καζαντζάκης, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, 1981: 27)


Είχα ξεχάσει πόσο επιδρά η αύρα των Κυκλάδων στη ψυχή, αληθινός εξαγνισμός...


Λατρεύω να διασχίζω το Αιγαίο και να βρίσκομαι στις Κυκλάδες,
σε αυτό το μαγικό σύμπλεγμα νησιών...
Αυτή είναι η τρίτη φορά που βρέθηκα στη Νάξο. 
Κάθε φορά αυτό το νησί έχει και κάτι το διαφορετικό να μου δώσει. 


Όμορφο σε έναν τόπο να μπορείς να χαρείς ακόμη και τη σιωπή σε αυτόν.
Κάτι που στην Αθήνα το έχουμε μάλλον λησμονήσει...


Να ανοίγεις το παράθυρο σου και να αντικρίζεις καθημερινά αυτή την εικόνα.


Αλήθεια, πες μου, με πόσα πράγματα μπορεί να συγκριθεί αυτή η ευτυχία;


Κάθε χειμώνα ματώνεις και κάθε καλοκαίρι αγαπάς αφοπλιστικά τούτο τον τόπο όλο και περισσότερο. Αναρωτιέσαι... πόση μαγεία μπορεί να κρατά ακόμη φυλαγμένη μέσα στα σπλάγχνα του και πως έχουμε καταφέρει να μην τη ζούμε; Πως έχουμε καταφέρει να την καταστρέφουμε...


Για μένα ταξίδι σημαίνει και εξερεύνηση. 
Έναν τόπο τον χαίρεσαι όταν τον μαθαίνεις, όταν λουστείς στα νερά του
 και όταν περπατήσεις στα χώματα του...
Όταν διαβάσεις για την ιστορία του,
όταν νιώσεις να γίνεσαι στιγμιαία μέρος και εσύ.


Παναγία η Δροσιανή. 

Πρώιμη χριστιανική εκκλησία με 3 αψίδες και ένα τρούλο, 
από τις αρχαιότερες των Βαλκανίων (4ος ή 6ος αιώνας). 



Όταν η αρχιτεκτονική σε αγκαλιάζει,
όταν η δροσιά των λουλουδιών σε αγαλλιάζει...


"There is no elevator to reach the peak
you have to take the stairs" (Chora, Naxos)


Στις Μέλανες, όπου λειτούργησαν οι πρώτες σχολές γλυπτικής, βρίσκεται αυτός ο Κούρος.  Έχει μήκος 6,5 μέτρα και χρονολογείται από το 7ο αιώνα.
Έχει την ονομασία "Έλληνας" γιατί το μέγεθος και η δύναμη του ταυτίζονται ...με του Έλληνα. Ε, καταλαβαίνεις πόσο έχουν αλλάξει οι αναλογίες από τότε... :)


Η θάλασσα, οι λέξεις, ο ήλιος του Αιγαίου...


Μια αυλή, την οποία αλήθεια ζήλεψα.
Στο πανέμορφο κεφαλοχώρι Χαλκί...


Στο καράβι στην επιστροφή προς Αθήνα. 

Με συγκίνησε πολύ η φετινή διαμονή στο νησί. Αν το 2011 είχα ενθουσιαστεί με τη Νάξο, εφέτος σαν να την αγάπησα - τι λέξη, ισχυρή - μα ένιωσα στεναχώρια καθώς την χάζευα από το κατάστρωμα, αργά να ξεμακραίνει. 
Μια "ξένη" λοιπόν, από την Αθήνα, γέμισε εικόνες, και αισθάνθηκε τη χώρα της τόσο αληθινά μαγική...

* Και ποιο είναι το θετικό των ιστολογίων σε σχέση με την παρουσία στα υπόλοιπα social media; Μα κυρίως ότι εδώ ποτέ τίποτα δε χάνεται! Παρουσιάζεται πιο ολοκληρωμένο και έχει συνέχεια. Ό,τι θες θα το βρεις, αρχειοθετημένο. Σαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε συνέχειες. Έτσι, όταν θέλω να θυμηθώ κάποια ταξίδια μου, πλέον πηγαίνω στις ταξιδιωτικές αναρτήσεις που έχω μοιραστεί κατά καιρούς μαζί σας... και όλα με περιμένουν... Μαζί με τις στιγμές που μοιραστήκαμε και τα σχόλια σας.

Ακολουθούν επιλογές από προηγούμενες αναφορές στη Νάξο, όπως έχουν παρουσιαστεί πιο παλιά στο blog. Βόλταρετε και σε αυτές, να γεμίσετε εικόνες, να διαβάσετε σκέψεις και εντυπώσεις που δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε, αντίθετα λειτουργούν συμπληρωματικά :

Νάξος, 2011 στίγμες 
Νάξος 2012

Συνεχίζεται...

34 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Aρτιστακι μου καθε μια απο τις φωτογραφιες σου θα μπορουσες πραγματι να ειναι καρτ-ποσταλ! Υπεροχες και υπεροχες λεζντες! Και του χρονου!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς Χριστίνα μου! Η Νάξος είναι ένα αγαπημένο νησί. Να είμαστε καλά, να ζούμε, να εκτιμούμε στιγμές.

Τηρήματα είπε...

καλημέρα! μαγικές φωτογραφίες, μαγικά λόγια... χαίρομαι που πέρασες τόσο όμορφα!

Roadartist είπε...

@ Τηρίματα : Αν έχεις να φύγεις από το κέντρο της πόλης - και μάλιστα μιας πόλης σαν την Αθήνα - πάρα πολύ καιρό και να βρεθείς σε νησί πάνω από 2 χρόνια τότε εκτιμάς περισσότερο την ομορφιά του. Σ' ευχαριστώ!

BLUEPRINTS είπε...

κι εγώ έχω περάσει υπέροχα και τις 2 φορές που πήγα σε αυτό το νησί, ούτως ή άλλως όπου και να βρεθείς στην Ελλάδα (πόσο μάλλον σε Κυκλάδες), η φύση, ο ήλιος, η θάλασσα σε εξαγνίζουν πραγματικά, καλή επιστροφή και συνέχεια

Νικόλας Τσάρας είπε...

εξαιρετικές φωτο .... ταξίδεψα στη νάξο που φέτος πήγαν οι φίλοι μου και εγώ δεν μπορούσα... είναι πανέμορφα και ελπιζω να παω καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για το άρθρο, μόνο μια διόρθωση:ο πύργος που εικονίζεται δεν είναι του Μπαζαίου..

ξωτικό είπε...

Αααααααααααααααααααααααχ
πολλών ειδών ;-))
Με δικαιώνεις που την υιοθέτησα ως πατρίδα και... που δεν έβγαλα πολλές φωτό φέτος αφού ήξερα πως πήγες εσύ;-) τι να βασανίζομαι ασκόπως χαχα !!
Χαίρομαι τόσο που έχεις μάτια και κυρίως ψυχή να την απολαμβάνεις πραγματικά !!
Ευλογημένη η χώρα μας με ....ακραίες ομορφιές και γι αυτό φαίνεται αντέχουμε......
Ανυπομονώ για την συνέχεια :-))

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Έλα ντε αυτή η χώρα έχει απίστευτες ομορφιές, ζούμε στην Αθήνα και ξεχνάμε την Ελλάδα. Υπέροχη χώρα, ευλογημένοι. Με λάθος κατοίκους δυστυχώς. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή προσαρμογή τώρα. :)

Roadartist είπε...

@ Νικόλας Τσάρας : Στο εύχομαι να πας, χαίρομαι πολύ που σε ταξίδεψα. Ευχαριστώ. :)

Roadartist είπε...

Ανώνυμε σε ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σου άρεσε. :) Μα πως δεν είναι; Είσαι σίγουρος/η; Ε, πάει ή ήταν πολύ πρωί και εγώ κοιμόμουν :) ή κρατούσα ανάποδα το χάρτη... γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά. Διαφώτισε με σε παρακαλώ ποιος Πύργος είναι να το διασταυρώσω.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Όπως τα λες ξωτικούλι μου για αυτό αντέχουμε... μακάρι τότε να πάω και του χρόνου για να σε απαλλάξω από το βάσανο και τότε :)) Με εκπλήσσω και εμένα πως μπορώ να τα αφήνω όλα πίσω στα ταξίδια και να γίνομαι άλλος άνθρωπος. Λατρεύω τόσο πολύ το να βλέπω καινούργια μέρη, πέρασα όμορφα από τη στιγμή που επιβιβαστήκαμε στο καράβι μέχρι κ που επέστρεψα.. :))) Κάποιος διψάει για αλλαγή! :)

Θα ακολουθήσουν κ άλλες για να ξεφεύγουμε, να ταξιδεύουμε με το μυαλό τώρα :)

fairy είπε...

"Έναν τόπο τον χάιρεσαι όταν τον μαθαίνεις..όταν γίνεσαι μέρος του κι εσύ" Τότε πιστεύω γίνεται κι αυτός δικό σου μέρος για πάντα και τον κουβαλάς όπου κι αν πας. Και τι καλύτερος πλούτος για να αποθησαυρίσει κανείς; :)). Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ξενάγηση. Προσωπικά δεν έχω πάει στην Νάξο και χάρηκα όλες σου τις ξεναγήσεις και από τα 3 αφιερώματα.Θαυμάσια αρχή για τη νέα περίοδο του μπλογκ!!

Roadartist είπε...

@ fairy : Θα εμπλουτιστούν αρκετά οι ταξιδιωτικές αναρτήσεις του blog, επέστρεψα με υλικό! :) Κάτσε αναπαυτικά στην καρέκλα σου, και συντονίσου λοιπόν! :)
Χαίρομαι που σε ταξίδεψα. Θα έρθουν άλλες δυο τουλάχιστον αναρτήσεις για αυτό το νησί. :) Ευχαριστώ και για την ανάγνωση και για τα σχόλια σου και από εδω, φιλιά. :)

Unknown είπε...

Ο πύργος της εικόνας σίγουρα δεν είναι η ιερά μονή Τιμίου Σταυρού, πύργος Μπαζαίου όπως δυστυχώς λέει ο χάρτης σου. Με μια επιφύλαξη, είναι ο πύργος του Μπελώνια στο Γαλανάδο.

Roadartist είπε...

@ Filippa Toumpakari : σας ευχαριστώ! Ας μη τα ρίχνουμε στον χάρτη, μάλλον εγώ ήμουν αρκετά αφηρημένη εκείνη τη στιγμή. Το διορθώνω τώρα αμέσως.

Memaria είπε...

Καταλαβαίνω από τις υπέροχες φωτογραφίες σου γιατί την αγάπησες!
Χαίρομαι που τα πέρασες όμορφα!

Άστρια είπε...

Πολλά μπράβο για τις υπέροχες φωτογραφίες και την ξενάγηση, αλλά και τα λόγια, που όλα μαζί με ταξίδεψαν...
και ο τίτλος μαζί:)

Όλη η ανάρτηση μία καρτ ποστάλ!
..κι ένα παράθυρο στο πολύμορφο ελληνικό φως!

Περιμένω κι άλλες καρτ ποστάλ!:)

Roadartist είπε...

@ me (maria) : Αυτή η χώρα έχει τόσες πολλές ομορφιές, μα τόσες πολλές... Η Νάξος είναι υπέροχη, όπως και όλες οι Κυκλάδες, μαγικό το Αιγαίο. Θα ακολουθήσουν κ άλλες ταξιδιωτικές αναρτήσεις, να φύγουμε με σκέψεις κ εικόνες :)

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Αχ αυτό το παράθυρο όταν δεν φύσαγε ήταν παράδεισος. Όταν έπιαναν τα μποφόρ όμως άστο. Το χειμώνα θα έχουν ένα θέμα. Πάντως αυτή είναι σίγουρα η αυλή του Παραδείσου. Θα ακολουθήσουν, η ομορφιά δεν χορταίνεται. :)

Beauty Follower είπε...

Λατρεμενες Κυκλάσδες...
φέτος ήταν ηκι εμενα η τρίτη φορα στην Νάξο!

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Δεν υπάρχουν λόγια αλήθεια.. είναι τρομερό αυτό που σου βγάζει η θάλασσα όταν είσαι δίπλα της.. αλληλεπίδραση όλων πάνω σου με αποτέλεσμα πρωτόγνωρα συναισθήματα.. δεν το συζητώ, υπέροχες φωτό. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναπάς!!

ΥΓ. διόρθωση "στον Παράδεισο"

Roadartist είπε...

@ Beauty Follower : :)) Και για σένα η 3η; Ναι έχει κάτι το ξεχωριστό. Βασικά έχει τα πάντα... Όντως τόσο λατρεμένες Κυκλάδες...

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Είναι σαν να εξαγνίζεται η ψυχή σου. Η απόλυτη αίσθηση ηρεμίας. Η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Να είμαστε καλά να ζούμε και κοντά στη φύση να εισπράττουμε αυτή τη μοναδική αύρα. Σε ευχαριστώ! Και εσύ!

MYSTELIOS είπε...

Πανέμορφο φωτογραφικό ταξίδι στην ωραία και αγαπημένη Νάξο !!!
Σε ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια !!!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Έτσι το αναφέρει ο Καζαντζάκης στο βιβλίο. "Στην"... παράδεισο! Η ιδιαίτερη γλώσσα του, που προσωπικά μου αρέσει έτσι να τον διαβάζω. Κ το αντέγραψα αυτούσιο το απόσπασμα.

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Και με εξαιρετικές εκθέσεις τέχνης, όπως της φίλης μας της Μαριέλας Κωνσταντινίδου που είχα τη χαρά να την δω στα εγκαίνια της έκθεσης της. :)

claire είπε...

Μου άνοιξες για τα καλά την όρεξη να γευτώ και να χαθώ στις τόσες ομορφιές της!

Roadartist είπε...

@ claire : Συντονίσου γιατί έπεται και συνέχεια!!! Χε χε... νομίζω ότι θα στην "ανοίξω" περισσότερο. :)

ασωτος γιος είπε...

λιγο καλοκαιρι ακομη στο μπλογκ σου
, δεν εμπαινα
μου λειψες

ξωτικό είπε...

Ααα τώρα ησύχασα ,γιατί με τον πύργο παλάβωσα κι εγώ ,λέω κοίτα η άτιμη απο ποιά κρυφή πορτούλα τρύπωσε και τον πήρε έτσι που είναι αγνώριστος :-)))))
θα σου στείλω φωτό να καταλάβεις.
Κοίτα εμπιστοσύνη που σού'χω δηλαδής!!!
πιο πολύ κι απ'τα μάτια μου χαχαααα !!

Roadartist είπε...

@ Μαρία Έλενα : Ευχαριστώ πολύ, Καλό μήνα!



@ ασωτος γιος : Θα επιμείνω καλοκαιρινά για να βγει ο χειμώνας... :)
Και εμένα μου λείψατε!

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Μα και εγώ τι είπα;; "Κοίτα η άτιμη τι κρυφή πορτούλα βρήκα, είμαι φοβερή!!!" Τόσο αλλού... :) Χαίρομαι που έχω αναγνώστες που διαβάζουν τι γράφω, λίγο δε το λες. Είδα τις φωτο που έστειλες... και βρήκα λόγο να ξαναπάω στη Νάξο!! :)

Giorgos Varvakis είπε...

Πανέμορφο το άλμπουμ με τις Αξιώτικες καρτ ποστάλ!!!
Αγαπημένος προορισμός και για μας :)
"Περί ιστολογίων" οι απόψεις μας ταυτόσημες!!!!!!!!!
Και του χρόνου :)

Related Posts with Thumbnails