18 Σεπτεμβρίου 2014

Cart Postal από το Κάστρο Νάξου, από τα πιο αγαπημένα μου μέρη σε αυτή τη χώρα...



Ναι πλέον είμαι σίγουρη. Το Κάστρο της Νάξου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία σε αυτή τη χώρα. Ξέρεις πόσο αγαπώ την Πλάκα..., για κάποιο περίεργο λόγο κάπως παρόμοια νιώθω όποτε βρίσκομαι και εκεί.

Και όμως από ότι έχω παρατηρήσει λίγοι είναι οι Έλληνες που θα το περπατήσουν σε κάποια επίσκεψη τους στο νησί. Πραγματικά παράδοξο. Κάποιοι δε το γνωρίζουν καν, παρ' όλο που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο, στο λιμάνι, στην παλιά πόλη της Νάξου... Παρ' ότι εκεί γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις... Φυσικά ευτυχώς δεν ισχύει για όλους...


Βέβαια προσωπικά πάντα συνδυάζω τα ταξίδια, τις επισκέψεις σε τόπους με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα σημάδια που αφέθηκαν εκεί...
  

Το Κάστρο λοιπόν της Νάξου είναι ένα μαγικό μνημείο... που συνδέεται με την μακρόχρονη ενετική κυριαρχία στο νησί (1204-1537). Βρίσκεται στο λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της χώρας. Έχει τη μορφή μεσαιωνικής πόλης με τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών να σχηματίζουν τα τείχη του... 

Λίγο θέλει η φαντασία σου εδώ για να οργιάσει και να πλάσει ιστορίες, πράγμα που η δική μου επιχειρεί ασταμάτητα κάθε φορά... 


Η ομορφιά δε χορταίνεται. 
Πόσο λείπει αυτή η αρχιτεκτονική αισθητική από την καθημερινότητα μας... 

 

Οι γάτες βέβαια γνωρίζουν να επιλέγουν τα σημεία που αράζουν...


διαισθάνονται την καλή ενέργεια των τόπων...


Μαγικά κρησφύγετα στην Ελλάδα... Λατρεμένα μονοπάτια...


Και αυτά τα μπλε φωτεινά παραθύρια...


...όπως κάτι τέτοιες "λεπτομέρειες"...


Αυτό το σπίτι, μέσα στο κάστρο της Νάξου, το ζήλεψα.
Νομίζω πως είναι ότι πιο ονειρεμένο έχω δει...


Ίσως σου φανεί περίεργο, μα όποτε περπατώ σε αυτά τα σοκάκια του νησιού, νιώθω έντονη την παρουσία του Νίκου Καζαντζάκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Αυτή είναι η γενέτειρά του Καμπανέλλη... και εδώ σε αυτό το Κάστρο πήγε σχολείο ο Καζαντζάκης. Και οι δυο τους έχουν μιλήσει μέσα μου με έναν ιδιαίτερο τρόπο.



Σαν σκηνικό της "Αυλής των Θαυμάτων" του Καμπανέλλη...



Περιδιαβαίνοντας το Κάστρο, είδα πουλιά να κάνουν έναν απόκοσμο ήχο στα κλαδιά των δέντρων. Σκέφτηκα πως θα είναι οι ψυχές όσων έζησαν εκεί..., ανάμεσα τους και των αγαπημένων μου συγγραφέων.  Ίσως παρατηρούν το Κάστρο από ψηλά. 


Φυσικά την τελευταία μέρα μας στη Νάξο επέλεξα να περπατήσω στο Κάστρο και να δω από εκεί ψηλά το ηλιοβασίλεμα. Φεύγοντας ένιωσα ότι θα επιστρέψω ξανά...
Ο ήλιος καθώς χάνεται στο βάθος του ορίζοντα... Κάποτε κοιτούσαν προς τα εκεί μη τυχόν έρθουν κάποιοι κατακτητές... 

14 φετινές card postals από το Κάστρο... να ταξιδεύουν στα κύματα του διαδικτύου!

Παλαιότερη αφιερωμένη ανάρτηση για το : Κάστρο της Νάξου (1/7/2012)
Αν θες διάβασε την, έχει αρκετές πληροφορίες για το χώρο. 

Μέσα στο Κάστρο στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, στο οποίο έχει αφιερωθεί σχετική ανάρτηση : μπορείτε να τη διαβάσετε, κλικάρωντας εδώ

29 σχόλια:

VAD είπε...

!!!!
Μετεφέρθη και εις το φεϊσμπούκιον,να το θαυμασουν κι άλλοι:)

MYSTELIOS είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καλή μου φίλη για την μαγεία που κρύβει το ενετικό κάστρο της Νάξου. Είναι το γοητευτικότερο σημείο της Χώρας της Νάξου όπου προσφέρει εκπληκτική θέα στο πέλαγος, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα, με τα καράβια να αρμενίζουν και τους κοντινούς όγκους της γειτονικής Πάρου να διαγράφονται στον ορίζοντα !!!
Καλή συνέχεια !!!

Δημητρης είπε...

Μαγεια!

MYSTELIOS είπε...

Επίσης θα χαρώ πολύ αν επισκεφτείς και το δικό μου μπλογκ ζωγραφικής http://mysteliosart.blogspot.com/ όπου στην ετικέτα Naxos θα δεις μερικές ζωγραφιές μου εμπνευσμένες από το γοητευτικό κάστρο της Νάξου.
Καλή σου μέρα !!!

Άμυ (Ψυχής σιωπές) είπε...

Δεν έτυχε ως τώρα να βρεθώ στο νησί αλλά ελπίζω μια μέρα να γίνει και αυτό.
Υπέροχες οι φωτογραφίες.
Την καλημέρα μου

Ξανθή είπε...

Στα ίδια μέρη περπατήσαμε κι εμείς την περασμένη εβδομάδα.
Ζητώ την άδει σου να βάλω link σε ανάρτηση μου.

BUTTERFLY είπε...

Θελω να παω Ναξο ΤΩΡΑ! Φιλια!

Roadartist είπε...

@ VAD : Σε ευχαριστώ πολύ και από εδώ Βασίλη για την κοινοποίηση σου! :)

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : σε μένα μιλάει πραγματικά με έναν περίεργο τρόπο. Σίγουρα είναι αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του καθένα, χαίρομαι που συμφωνείς και έχεις νιώσει το ίδιο :)

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Θα περάσω να τους δω με μεγάλη χαρά, και σε ευχαριστώ που μου το έγραψες!

Roadartist είπε...

@ Δημήτρης : :)

Roadartist είπε...

@ Άμυ (Ψυχής σιωπές) : Δεν πειράζει κάθε τόπος σε αυτή τη χώρα είναι μοναδικός, έχει και κάτι άλλο να σου δώσει, σε πήγα εγώ ως εκεί :) Μακάρι να μπορούμε να μοιραστούμε πολλά ακόμη τέτοια!

Roadartist είπε...

@ Ξανθή : Βεβαίως και να το βάλεις, θα περάσω να δω την ανάρτηση! Σε ευχαριστώ, στα ίδια μέρη ε; Τότε φαντάζομαι συμφωνείς με όσα έγραψα...

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Και εγώ :) :Ρ Να πας, αξίζει!

Ξανθή είπε...

Σε ευχαριστώ πάω να το προσθέσω!!
Συμφωνώ απόλυτα και γιαυτό το θέλω, εγώ δεν έχω και τις καλύτερες ικανότητες γραφής τέτοιων κειμένων και παρουσιάσεων.

Roadartist είπε...

@ Ξανθή : Σε ευχαριστώ για αυτό που λες, με τιμά. :)
Να είμαστε καλά, να μοιραζόμαστε και να ταξιδεύουμε.

Hengeo είπε...

Όμορφες εικόνες!

Είχα πάει παλιά στη Νάξο και έχω και εγώ καλές αναμνήσεις, η αδερφή μου και ο γαμπρός μου δε είναι τακτικοί θαμώνες χεχε!

Καληνύχτα

Άστρια είπε...

Υπέροχη ανάρτηση! Ένας μαγικός περίπατος ομορφιάς οι φωτογραφίες και οι σκέψεις που γράφτηκαν πάνω στις καρτ ποστάλ που έστειλες μ' αυτήν.

Λέω καλό βράδυ, αλλά θα πάω τώρα να τις ξαναδώ, να τις ξαναδιαβάσω
Σε φιλώ

Roadartist είπε...

@ Γιώργος - Hengeo : Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο! :)

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ευχαριστώ φίλη μου για το πέρασμα και το όμορφο σχόλιο σου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε άγγιξε. Όλα τα λόγια που πλαισιώνουν τις εικόνες είναι γραμμένα από τη Νάξο. Και όλα είναι ότι απολύτως ένιωσα. Καλό σκ :)

Memaria είπε...

Είναι πραγματικά παράδοξο που δεν το επισκέπτονται...πώς αντέχουν να χάνουν τόση ομορφιά?
Εντάξει, ούτε εγώ το έχω επισκεφτεί, αλλά δεν έχω πάει Νάξο ακόμα!
Οι υπέροχες φωτογραφίες σου όμως με ταξίδεψαν εκεί...
Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη ανάρτηση
φιλάκια ...

ξωτικό είπε...

χααα
την πρώτη φορά που τις κοίταξα δεν είδα τα δυό απίθανα γατάκια στο βράχο και απορούσα γιατί έβαλες αυτή την φωτογραφία ;-)))
Δεν παίζεσαι !!!!!!

Με σύγχισες πάλι !! Δεν θυμάμαι να έχω δεί το ηλιοβασίλεμα απο εκεί !!
τσ τσ ούτε 19 χρόνια δεν φτάνουν για να τα δείς όλα λοιπόν ;-))))

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Αχ, πότε θα λείψουν τα εναέρια καλώδια στους παραδοσιακούς οικισμούς...
Ξενούδης

Roadartist είπε...

@ me (maria) : Νομίζω ότι προτιμούν την βόλτα ως την ...ταβέρνα! Και όμως αυτό μας απάντησε ένας Κύπριος... Εμείς λέει προτιμάμε να πάμε για φαγητό. Ε, φυσικά να πάτε και για φαγητό, αυτό δεν αναιρεί το να γνωρίσετε και τα αξιοθέατα ενός τόπου... :) Προφανώς το σχόλιο ήταν για τους Έλληνες που πάνε ως τουρίστες στην Νάξο και χάνουν αυτή τη βόλτα... Οι ξένοι όμως το επισκέπτονται και το περπατάνε... Αυτές είναι οι ομορφιές της Ελλάδας, να μη τις χάνουμε, να τις γνωρίσουμε καλύτερα... Ευχαριστώ πολύ :)

Roadartist είπε...

@ Μαρία Έλενα : Σε ευχαριστώ! :)

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Αν ήταν να ζούσα στην Νάξο θα ήθελα να ζούσα στο Κάστρο - εντάξει κάτι είπα τώρα το ξέρω... Μα τα ζήλεψα αυτά τα σπίτια. Τι αύρα, τι αρχοντιά! Τι ομορφιά!! Ειδικά αυτό που έχω φωτογραφίσει, το οποίο φαντάζομαι θα ανήκει σε κάποιον με πολύ παλαιές (ίσως και αριστοκρατικές) ρίζες. Πολύ ομορφιά! Όσο για τα γατιά, λατρεμένα όντα! Ναι τα συγκεκριμένα είχανε αράξει ήρεμα στη σκιά. Όχι εύκολη η φωτογράφιση, αλλά τα τράβηξα έστω κ έτσι :)

Πήγα ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος (δεύτερη φορά) για να μη το χάσω... 19 χρόνια;;;;;; Χα χα βάλτο στο πρόγραμμα για το 20ο τότε, διαφορετικά θα πρέπει να πάμε μαζί μια φορά :)))

Roadartist είπε...

@ Xenoudis - Ξενούδης : Πες τα χρυσόστομε!! Φοβάμαι ποτέ...

Margo είπε...

Ωραία περιπλάνηση. Πανέμορφο και το κάστρο. Δίπλα είμαι και δεν έχω πάει ποτέ. Ίσως στο μέλλον.. κάποτε.. λες να σας συναντήσω εκεί όλους τους μπλοκοφιλοναξιώτες φίλους ;-)

Related Posts with Thumbnails