23 Οκτωβρίου 2011

Μάνος Χατζιδάκις (23 Οκτωβρίου 1925 – 15 Ιουνίου 1994)

 (23 Οκτωβρίου 1925 – 15 Ιουνίου 1994)

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 του Οκτώβρη του 1925. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, όσο θα υπάρχει αυτό το blog δεν θα πάψουν να γίνονται αναφορές για το Μάνο Χατζιδάκι. Σήμερα επέλεξα να μοιραστούμε το παρακάτω (τρομερά επίκαιρο) κείμενο του.

"Καλώς ή κακώς, η παρούσα κυβέρνηση έλαβε μέτρα, και μάλιστα αυστηρά, για να αποτρέψει κατά την κρίση της την βέβαιη οικονομική καταστροφή του τόπου. 
Εκείνο που έχει σήμερα τη μικρότερη σημασία είναι το ποιοι ευθύνονται για την κακή κατάληξη μας. Έχουμε όλοι μας ως Έλληνες ευθύνη με τις διάφορες επιλογές μας και όχι οι μισοί.  Για αυτό πρώτον: να σταματήσει η αμπάριζα της αναλήψεως των ευθυνών και η μεταβίβασή τους από τη μια παράταξη στην άλλη. Γιατί είναι χαμηλοτάτου επιπέδου, μικροπρεπής και όχι και τόσον ευφυής, μιας και επιφέρει ασυνεργασία του μισού πληθυσμού, αυτού που δεν ανήκει στους θαυμαστές του ιδιότυπου σοσιαλιστικού πειράματος του κ. πρωθυπουργού. Τα τελευταία οικονομικά μέτρα χωρίς την ψυχική συνεργασία όλων των Ελλήνων θα αποτύχουν μεγαλοπρεπώς. Και φυσικά το αντίτιμο θα το εισπράξει πρώτη η κυβέρνηση που τα θέσπισε.

Δεύτερον, γεννάται εύλογο το ερώτημα: γιατί τα τόσον αυστηρά αυτά μέτρα δεν εφαρμόσθηκαν στην αρχή της προηγούμενης τετραετίας παρά μόνο σήμερα, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας; Τα οποιαδήποτε χάλια μας δεν ήταν από τότε φανερά; Άλλωστε, μόλις είχε τελειώσει η πολύχρονη θητεία της Δεξιάς. Τι πιο απλό η νεοεισελθούσα Αλλαγή να επιδιώξει την θεραπεία ευθύς αμέσως και της ολέθριας οικονομικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων; Αν πάλι καιροσκοπούσε κι έκρυβε την αλήθεια για να παρέχει ευχαρίστηση, με αντίτιμο την εκ νέου νίκη της στις πρόσφατες εκλογές, πώς έχει το θράσος να μιλεί για τους αντιπάλους της και να απαιτεί απ' όλους εμάς τους Έλληνες συμπαράσταση στα με καθυστέρηση τετραετίας θεσπισθέντα μέτρα ανάγκης; Διότι ή δεν ήταν έτοιμη για αλλαγές όταν μας πρωτοκάλεσε να την ψηφίσουμε, οπότε παρουσιάζει ανεντιμότητα και υπέρμετρη επιπολαιότητα που οφείλει να αποκαλυφθεί ή καιροσκοπούσε προς ίδιον κομματικό όφελος εις βάρος των εθνικών προβλημάτων επιτακτικής αντιμετωπίσεως, οπόταν η παρούσα κυβέρνηση είναι εγκληματικώς έκθετη στην κοινή γνώμη, με μειωμένη ευθύνη και εθνική συνείδηση.

Η ομοψυχία η απαραίτητη δεν θα επιτελεσθή! Διότι οι Έλληνες κάποτε, για λίγο έστω, ξυπνούν και μετά ξανακοιμούνται μακαρίως. Αυτός είναι ο λόγος που το βάρος των ανησυχιών μας ξεπερνάει τα ανεκτά όρια κινδύνου.

Η κυβέρνηση ή θα αποτύχει ή θα προκαλέσει δικτατορία. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ανεπιθύμητος."

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε το χειμώνα του '85 προς '86, ήταν η αρχή της δεύτερης τετραετίας του Α. Παπανδρέου.

Το κείμενο υπάρχει στην έκδοση με κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι με τον τίτλο "Ο καθρέφτης και το μαχαίρι", εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ.

Αναφορές για τον Μάνο Χατζιδάκι στο blog, αξίζουν την περιήγηση σας :

53 σχόλια:

VARTHAKOURHS είπε...

APOKALIPTIKO.
SAN NA MHN PERASE MIA MERA.
ENAS O HATZIDAKIS.

PS ME TO °KOUREMA° POU ERXETAI TA IDIA THA LENE SE AUTH TH XWRA KAI ALLA 30 XRONIA.

Hfaistiwnas είπε...

Καταπληκτικός καλλιτέχνης..
Και το κείμενο, πόσες ομοιότητες, είναι τραγικό..

treno fantasma είπε...

Poso ton thaumazw. Tragiko to poso epikairo einai to keimeno. Akomi pio 'tragiko' oti afora to pasok pali.

α Κενταύρου είπε...

Η ομοψυχία η κατάλληλη συνταγή.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό απαιτείται συνεργασία, αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς που είναι το δημόσιο χρέος τα ελλείμματα,ο εαυτός μας και ο εξωτερικός παράγοντας που έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης.

ai8erovamon είπε...

Σε ευχαριστώ που μας το θύμισες... Γιατί πέρα από υπέροχος καλλιτέχνης ήταν άνθρωπος...

navarino-s είπε...

Μπράβο σου Roadartist! Πρώτα γιατί θυμήθηκες τον και δικό μου αγαπημένο Μάνο Χατζιδάκι και δεύτερον για το εξαίρετο και τόσο επίκαιρο κείμενο του που έβαλες. Για μένα αυτή η διορατική διάσταση της ματιάς του πάνω στην ελληνική κοινωνία πάντα με εντυπωσίαζε για τη διεισδυτικότητα της!
Να είσαι καλά καλημέρα!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Ακούμε ξανά και ξανά τη μουσική του. Για πόσους άλλους καλλιτέχνες κάνουμε κάτι τέτοιο; Και τα σχόλιά του στο Τέταρτο διαχρονικά.Ευχαριστούμε!

kariatida62 είπε...

Δεν ήταν τυχαίος ο άνθρωπος!!!!
Μακράν... απ'όλους μας!


Υ.γ.

Καλημέρα Αρτιστάκι...ωραίο το έργο χθες?
Και μεις καλά περάσαμε!:)

eleni είπε...

Road,πάντα επίκαιρα τα λόγια αυτά,αποκαλύπτουν σήμερα τις διαχρονικές ευθύνες των υπαίτιων της σημερινής κατάστασης.
Είσαι μικρή για να θυμάσαι τη δεκαετία του ΄80,που μέσα στη γενική "ευφορία",κάποιοι βλέπαμε,ακούγαμε,διαβάζαμε για το δυσοίωνο μέλλον,που μας επιφυλάσσεται.
Φιλιά!

PiciFriki είπε...

πιο επίκαιρο από ποτέ το κείμενο

eviv είπε...

Διαβάζω καθημερινά το blog.υπέροχη ανάλυση των θεμάτων,εύστοχες παρατηρήσεις,εξαιρετική μουσική υπόκρουση,σ'ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου,τα συναισθήματά σου,την καρδιά σου..
eviv

astromonos είπε...

Είναι τραγική η στασιμότητά μας ως κοινωνία... Ανεπανάληπτος! θα έλεγα ορθότερα...

thinks είπε...

Εργαζόμουνα στην Αθήνα 1984-89 και θυμάμαι την ατμόσφαιρα. Εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε στο ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή αυτή είναι ένα ντοκουμέντο του πως σκεφτόντουσαν πολλοί από όσους ήξερα -αλλά κανένας ποτέ δεν πίστευε στο βάθος ότι οι φόβοι θα έβγαιναν τόσο αληθινοί 25 χρόνια μετά. Η σημερινή ερώτηση είναι πως πολλοί από εκείνους που τον τελευταίο χρόνο σταμάτησαν να πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχουν πάρει απόφαση ότι ο Μάνος Χατζηδάκης είχε απόλυτο δίκιο από τότε, σχετικά με τους τότε. Ότι τίποτα δεν άλλαξε, και ξεκίνησε από τότε. Όχι από χθες. Η άρνηση είναι πάντα το ευκολότερο πράγμα. Οι Πράσινοι και οι Βένετοι της Κωνσταντινούπολης του Ιουστινιανού ζουν και είναι πολύ καλά.

kovo voltes... είπε...

"Η ομοψυχία η απαραίτητη δεν θα επιτελεσθή! Διότι οι Έλληνες κάποτε, για λίγο έστω, ξυπνούν και μετά ξανακοιμούνται μακαρίως"...Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος για τον Έλληνα. Ένα στοιχείο του χαρακτήρα του δυστυχώς. Και τότε ο Χατζιδάκις τα έβαζε με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρχαν ακόμη ιδεολογίες. Σήμερα όμως οι εχθροί είναι τόσοι περισσότεροι που δεν ξέρεις απο ποιόν να πρωτοφυλαχτείς...Οπότε και ο ύπνος του Έλληνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε χειμερία νάρκη...

MYSTELIOS είπε...

Σίγουρα θα παραμείνει αθάνατος μέσα στις καρδιές μας γιατί το μεγάλο του έργο πάντα θα μας τον θυμίζει !!!!
Καλή νέα εβδομάδα !!!

BUTTERFLY είπε...

Κοιτα να δεις! Τελικα καλα τα λεει για τον Ελληνα, κοιμαται και ξυπναει και ξανακοιμαται. Για αυτο κανει τοσους κυκλους η ιστορια μας σε τοσο μικρα διαστηματα. Λιγοτερο απο 30 χρονια μετα εχουμε κανει απλα μια ωραιοτατη στροφη 360 μοιρων γυρω απο τον εαυτο μας!

Roadartist είπε...

@ VARTHAKOURHS : μέχρι και το όνομα του Πρωθυπουργού μας ίδιο, τι ειρωνεία, σαν να μη έχει περάσει ούτε μέρα.

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : ο πιο αγαπημένος μου ΗΦαιστίωνα! Καλό βράδυ!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : φαίνεται πως αυτός ο τόπος δεν θέλει να προχωρήσει, δεν τον αφήνουν, οι όποιοι δημιουργικοί του άνθρωποι τι να κάνουν;

Roadartist είπε...

@ α Κενταύρου : Και δυστυχώς δεν την έχουμε. Ότι περιγράφει ο Χατζιδάκις σε αυτό το κείμενο, είναι ότι συμβαίνει σήμερα. Αλληλοκατηγορίες, διαπληκτισμοί, διαφωνίες για τις ιδεολογίες, η χώρα με ένα τεράστιο χρέος και οι πολιτικοί για τη μάχη των εντυπώσεων και της καρέκλας. Οι πολίτες από τη μεριά τους ένα κουβάρι προς τον άλλο και προς τον εαυτό του. Συμφωνώ η ομοψυχία είναι η συνταγή. Δε θα έπρεπε να την είχαμε ήδη κατακτήσει εδώ και τόσο καιρό... Ας ελπίσουμε να στραφούμε τώρα έστω στην συνεργασία, στην αλληλεγγύη.

Roadartist είπε...

@ odos_oneirwn : Αυτός ο συνδυασμός είναι που σπανίζει. Να είναι κάποιος υπέροχος καλλιτέχνης αλλά και άνθρωπος. Πλέον σπανίζουν σήμερα ειδικότερα οι άνθρωποι.

Roadartist είπε...

@ navarino-s : Ότι και να συμβαίνει στη ζωή μου, όσο τρέξιμο και να έχω ή ανακατωσούρες, δε γίνεται να ξεχάσω τη μέρα της γέννησης και του θανάτου του Χατζιδάκι. Όσο περίεργο ή απίστευτο και αν είναι αυτό. Συμφωνώ μοναδική η σκέψη του, καληνύχτα σου Ναυαρίνε, σε ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης Γιάννης : Για ελάχιστους. Ο Χατζιδάκις εκτός από τις δημιουργίες του, ξεχώρισε και για τη σκέψη του. Αυτό με έχει κερδίσει σε εκείνο.

Roadartist είπε...

@ kariatida62 : Καθόλου τυχαίος κάρυ. Σου έστειλα απάντηση στο email σου. Όμορφο έργο, να το δεις να μας πεις και άποψη!

Roadartist είπε...

@ eleni : Όντως Ελένη ήμουν μικρή τότε και δε θυμάμαι όλες αυτές τις φωνές..στην τότε "ευφορία". Είναι ακόμη πιο κρίμα, όταν φαινόταν ο λάθος δρόμος και όμως το σύνολο της πλειοψηφίας του κόσμου εξακολουθούσε να υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές. Όλα τώρα πλέον φαίνονται τετελεσμένα προς το δυσοίωνο.

Roadartist είπε...

@ PiciFriki : δυστυχώς.

Roadartist είπε...

@ eviv : Καλώς όρισες, σε ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση, να ξέρεις πως μου δίνουν δύναμη τα λόγια σου. Αν έχεις δικό σου blog θα ήθελα να μας το αφήσεις εδώ. Καλό βράδυ.

Roadartist είπε...

@ astromonos : τραγική και δυσοίωνη για το αύριο, καθώς από ότι φαίνεται πάντα κύκλους κάνουμε. Δίχως να διορθώνουμε τίποτα.

Roadartist είπε...

@ thinks : Πραγματικά Δημήτρη αυτή είναι και δική μου απορία. Και πες εντάξει με τους μεγαλύτερους, τους πλάνεψαν οι πολιτικοί τότε, τους έκαναν σαν ...τα μούτρα τους.. οι νεότεροι όμως; Πως γίνεται να υπάρχουν σήμερα νέα παιδιά που να εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πολιτική αυτών των κομμάτων που κατέστρεψε τη χώρα και τη ζωή τους; Αδυνατώ να το καταλάβω. Το ότι φαινόταν από τότε..., μα δεν αντιδρούσαμε, δυστυχώς είναι τουλάχιστον λυπηρό. Το χειρότερο είναι πως σήμερα θα επωμιστούμε όλοι τα αποτελέσματα αυτών των εγκληματικών πολιτικών.

Roadartist είπε...

@ kovo voltes... : Φοβάμαι φιλενάδα πως είμαστε πολύ κοντά στο να πέσουμε σε χειμερία νάρκη. Ήδη κοιμόμαστε. Αυτή η φράση του Χατζιδάκι εμπερικλείει όλη τη παθογένεια του νεοέλληνα. Σήμερα ζούμε το τέλος μιας εποχής, ενός συστήματος.

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : επίσης, καλή εβδομάδα κ σε σένα ταξιδευτή της τέχνης.

Roadartist είπε...

@ marilise : θα το περάσω στα links σε ευχαριστώ. Μάλλον εννοείς katitimou σωστά; Η διεύθυνση είναι λανθασμένη. Ευχαριστώ. Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Αυτό το κείμενο μπορεί να μας βοηθήσει να στραφούμε ίσως έστω και τώρα όσοι θέλουμε περισσότερο προς τον εαυτό μας, με μια πιο αυτοκριτική διάθεση. Καλό βράδυ!

VAD είπε...

Και μόνο τον Κεμάλ να ειχε γραψει!Απέραντος!Κι Αθάνατος!

Dee Dee είπε...

Ο,τι κι αν πω θα ειναι λιγο :)

Και δικος μου αγαπημενος!!!

Καλη εβδομαδα αρτιστακι μου!

Ειρήνη είπε...

Γι'αυτό μου αρέσει να επισκέπτομαι το blog σου. Οι αναρτήσεις σου είναι μια και μία. Αξέχαστος ο Χατζηδάκις για τη θεσπέσια μουσική του και τον απολαυστικό λόγο του.

magda είπε...

Πωπωωω, έμεινα άφωνη!
Τόσο επίκαιρο, τόσο καταπληκτικό μυαλό!!!
Σ ευχαριστώ!
Σε φιλώ και καλή εβδομάδα!

Το Φαουδι είπε...

Κάτι τέτοια είναι που σε κάνουν να νιώθεις ότι η ζωή παίζει σε re-wind....

theatre είπε...

MONAΔΙΚΟΣ ΜΑΝΟΣ. ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις επιλογές των αναρτήσεων. Ξεχωριστές όλες, η κριτική ματιά σου είναι απίστευτη.

culturenow

Roadartist είπε...

@ VAD : έχεις τόσο δίκιο! Την καλημέρα μου κ καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Έτσι είναι, την καλημέρα μου και πολύ καλή εβδομάδα φιλενάδα!

Roadartist είπε...

@ Ειρήνη : Ειρήνη σε ευχαριστώ πολύ, είναι τιμή αυτά τα λόγια και η ανάγνωση σου. Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Roadartist είπε...

@ magda : Η ιστορία μερικές φορές επαναλαμβάνεται σαν φάρσα! Εκεί είμαστε.... Καλημέρα Μάγδα!

Roadartist είπε...

@ Το Φαουδι : αστείο δεν είναι από μια άποψη; Τελικά μόνο έτσι αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση.. Καλή εβδομάδα!

Roadartist είπε...

@ theatre : Να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ culturenow : Να είσαι καλά!

eviv είπε...

Δεν εχεις αναγκη κανέναν για να πάρεις δύναμη,πιστεύω.τα γραπτά σου μου έχουν δώσει την εντύπωση πως εκτός των άλλων είσαι πολύ δυνατό άτομο. δικό μου μπλογκ δεν έχω.καλή συνέχεια

iLiAs είπε...

ενας σπουδαίος λογος, να εισαι περήφανος που εισαι Ξανθιώτης! :)

καλη βδομάδα Αρτίστα!! :)

Roadartist είπε...

@ eviv : Όσο έχουμε όλοι κοντά κάποιον να μας στηρίζει και να πιστεύει σε εμάς, τότε όλα είναι καλύτερα. Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, να είσαι πάντα καλά. Καλημέρα :)

Roadartist είπε...

@ iLiAs : φυσικά και να είσαι περήφανος αν είσαι Ξανθιώτης :) Καλημέρα σου Ηλία!

o_kanivalos είπε...

Μετά το θάνατο του Χατζιδάκι, ξεμείναμε και από καίριες δημόσιες παρεμβάσεις.
Τώρα, μόνοι και έρημο

Roadartist είπε...

@ o_kanivalos : Έχεις απόλυτο δίκιο, και αυτό ακόμη είναι αρκετά σκληρό, ο Χατζιδάκις υπήρξε αναντικατάστατος.

Related Posts with Thumbnails