8 Απριλίου 2016

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος







Καθώς εισέρχεσαι στην Εθνική Βιβλιοθήκη, νιώθεις σαν να μπαίνεις σε μια εκκλησία,
στο Ναό της Γνώσης...


Είναι σαν ένας ναός, 
που στεγάζει ένα τεράστιο κομμάτι της πνευματικής παρακαταθήκης του τόπου,


 με πολύ σπάνια βιβλία...




Μόνο χρόνο να έχεις για να χαθείς στις σελίδες τους...


Ένα κτίριο που έχει περάσει από πολλές συμπληγάδες...


κουβαλά όλη την ιστορία μέσα του...


Σε λίγο καιρό, θα αλλάξει σελίδα.


Με σκοπό να ανοιχτεί περισσότερο προς το κοινό
να αποτελέσει ένα κομμάτι - αληθινό και αναπόσπαστο - της ζωής του.


*Ο γρύπας, φύλακας από την αρχαία εποχή, ως φρουρός των θησαυρών της* 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. 

Εικόνες από το υπέροχο κτίριο, λίγο πριν από τη μεταφορά της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Δέλτα Φαλήρου. 

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεταφορά να σηματοδοτήσει και τη μεταβίβαση σε μια νέα εποχή, όχι μόνο για την ΕΒΕ, αλλά για όλες τις ελληνικές βιβλιοθήκες. 

14 σχόλια:

librarian είπε...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες!
Εύχομαι επιτέλους η Εθνική μας Βιβλιοθήκη και οι πολυτιμότατοι θησαυροί της να βρουν την προσοχή και τη φροντίδα που τους αξίζουν.

mahler76 είπε...

Τι διαβάσματα που είχα κάνει εκεί στα νιάτα μου!

BUTTERFLY είπε...

Στεναχωριεμαι που θσ φυγει απο αυτο το κτιριο...

librarian είπε...

Butterfly δεν θα φύγει εντελώς, εκεί θα μείνουν κάποιες συλλογές. Είναι τόσο πολύ το υλικό που πια δεν χώραγε σε αυτό το κτίριο.

BUTTERFLY είπε...

Ευχαριστω για την ενημερωση!

Roadartist είπε...

Με συγχωρείτε για τις καθυστερημένες... απαντήσεις!


@ librarian : Μακάρι. Κ όλοι οι φόβοι που εκφράζονται να μη βγουν αληθινοί! Είναι ένα στοίχημα... μακάρι να φανούμε ανάξιοι του!

Roadartist είπε...

@ mahler76 : γιατί μωρέ τώρα γέρασες;;; Μια χαρά νεούδι είσαι :)))))))))))

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Buttefly συγνώμη που άργησα να απαντήσω. Έγραψε πολύ σωστά η librarian - και την ευχαριστώ για την απάντηση κ εγώ. Επίσης να συμπληρώσω ότι είναι απαραίτητη και η μεταφορά κάποιων βιβλίων, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης που στο σημερινό κτήριο δεν μπορούν να υπάρχουν.

Καλό βράδυ και στις δυο σας!

Margo είπε...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες και η ατμόσφαιρα μοναδική! Χαίρομαι που δεν θα πάψει να είναι βιβλιοθήκη. Μου ζητά η κόρη μου να επισκεφθούμε μια βιβλιοθήκη και είχα στο νου μου αυτή. Υποθέτω πως και μετά τη μεταφορά της θα είναι ανοιχτή για όποιους ενδιαφέρονται..

~reflection~ είπε...

Νιώθω διανύουμε την εποχή:
"Πλούσιες βιβλιοθήκες - Άδειοι άνθρωποι" (κανόνας)

Ευχή:
Να αυξηθούν ραγδαία οι εξαιρέσεις!

:)

Panos Konstantinidis είπε...

Την έχω επισκευτεί πολλές φορές τη βιβλιοθήκη, έχει πολλά σπάνια βιβλία, δεν ήξερα ότι μεταφέρεται (έστω και εν μέρει), κρίμα :(

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis: Δεν είχες ακούσει δηλαδή τίποτα για αυτό; Δες εδώ σχετικά: http://www.snfcc.org/about/vision/the-national-library-of-greece/?lang=el

Roadartist είπε...

@ Margo : Ε εννοείται να την πας σε αυτή... Μα πόσο εντύπωση μου έκανε που η μικρή σου, ζήτησε να την πας σε μια βιβλιοθήκη. Φανταστικό! Να τη χαίρεσαι!

Roadartist είπε...

@ ~reflection~ : Φοβάμαι διανύουμε την εποχή... της συσσώρευσης της πληροφορίας και της γνώσης, διαθέσιμες απλά με ένα κλικ στον υπολογιστή μας, μα όμως ελάχιστοι ενδιαφέρονται... Παλιά αυτοί οι θησαυροί ήταν προσιτοί σε λίγους (τυχερούς) ανθρώπους. Σε μια ελίτ, σήμερα είναι ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ, μα παραμένουμε πιο "άδειοι" από ποτέ... Μακάρι το εύχομαι και εγώ!

Related Posts with Thumbnails