18 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας



Έλευσις. 


Στον τόπο των Ελευσινίων Μυστηρίων. 

"Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης..."

Το σημείο όπου η Περσεφόνη καταδύθηκε στον Άδη. 


Η Αγέλαστος Πέτρα. 

Ο τόπος αυτός θεωρείτο ιερός διότι σύμφωνα με την παράδοση η Δήμητρα κάθισε εδώ για να ξαποστάσει και να μοιρολογήσει την κόρη της Περσεφόνη που άρπαξε ο Πλούτωνας. 


Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών.


Σε αυτό το μέρος, η Δήμητρα δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα. 


Στο μουσείο τα εκθέματα "κοιτάζουν" προς τη θάλασσα.


Πανέμορφα τα εκθέματα του μικρού μουσείου.


Τις εντυπώσεις βέβαια "κλέβει" η Καρυάτιδα από τα Μικρά Προπύλαια 
(Β' μισό του 1ου αι. π.Χ.)


Δες, η μπροστά πλευρά


και η πίσω πλευρά του αγάλματος.

Η αδερφή της βρίσκεται πλέον μόνιμα στο μουσείο του Cambridge. 


Και έπειτα εντυπωσιάζει το άγαλμα του Αντίνοου,
σε τύπο Ασκληπιού ή Διονύσου (2ος αι. μ.Χ.),
ο αγαπημένος του Αυτοκράτορα Ανδριανού.


Ο χώρος του σπηλαίου παραπέμπει στην έννοια της εισόδου στον Άδη. Κάποιοι έχουν αφήσει εδώ λουλούδια. Έχει συνδεθεί με την αρπαγή της Περσεφόνης το φθινόπωρο από τον Πλούτωνα και με την ανάδυση της την άνοιξη στη γη. 






Εντός του αρχαιολογικού χώρου, υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Ανοίγει μονάχα την παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους για εσπερινό.  Το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, χτίστηκε με χρήση αρχιτεκτονικών μελών από τα γύρω κτίσματα.  


Ο αρχαίος μύθος δεν έχει ξεθωριάσει. Όταν μπαίνεις σε αυτόν τον χώρο, ζωντανεύει ξανά 


Οι ανθρωπόμορφοι θεοί έδυσαν. Η Περσεφόνη όμως επιστρέφει εδώ ξανά και ξανά. Η νέα θρησκεία του Χριστιανισμού ήρθε για να μείνει, προσφέροντας απαντήσεις και θάβοντας μύθους. 


Η βιομηχανία "κακοποίησε" δυστυχώς την περιοχή.



Παρ' όλα αυτά, η αίσθηση στον αρχαιολογικό χώρο παραμένει μυστηριακή έως σήμερα. Η Δήμητρα και η κόρη Περσεφόνη. Ιερές τελετές. Απόλυτη μυστικότητα. Είσοδος στον κάτω κόσμο. Ιερά Οδός. Ρωμαϊκή Κρήνη. Αψίδες. Προπύλαια. Πλουτώνειο. Τελεστήριο.  Η σπηλιά. Άνθη στην είσοδο της. Στην αυλή του Μουσείου τα αγάλματα κοιτάνε προς τη θάλασσα. Η Καρυάτιδα. Ο Αντίνοος. Οι Μύστες. Αγέλαστος πέτρα. Ο εξαγνισμός σε έναν επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο.

Ώρες Λειτουργίας //

Χειμερινό: 08:00-15:00  

Θερινό: 08:00-20:00

6 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Ένας πραγματικά ιερός τόπος με τεράστια σημασία. Αρχαιολογική, λατρευτική, λαογραφική. Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου και σε ευχαριστούμε ειλικρινά για αυτό.
Να έχεις μια όμορφη βδομάδα.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit: Έχει τεράστια σημασία, όπως ακριβώς το έγραψες - αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι ακόμη και σήμερα σε αυτή την καταταλαιπωρημένη γη αναβλύζει κάτι το μυστηριακό από το παρελθόν. Εγώ σε ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα λόγια σου.

Giannis Pit. είπε...

Και επίσης με ξενίζει άσχημα, η εκκλησία εκεί με υλικά από πλιάτσικο του χώρου ολόγυρα. Και δεν είναι η μοναδική. Αυτός ο τόπος, καθώς λες, συγκλονίζει.

Roadartist είπε...

Giannis Pit: Το ίδιο ακριβώς έχω αισθανθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς, όπως π.χ. και στο Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, αν δεις εκείνη τη σχετική ανάρτηση το αναφέρω. Πάνω στα αρχαία και μια εκκλησία...

ξωτικό είπε...

Πωω ! Τώρα το είδα .
Καταθέτω την ντροπή μου που δεν έχω πάει .
Πόσο όμορφα το παρουσίασες . Oι φωτογραφίες σου τα ζωντανεύουν όλα !!!!
Θέλω να πάω να καθίσω στην αγέλαστο πέτρα .
Τα εκθέματα που κοιτούν τη θάλασσα !!!

Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ .

Roadartist είπε...

Ξωτικό: Η καλύτερη εποχή τώρα για τέτοια ταξιδάκια. Η καλυτερότερη. :) Να μπει στο πρόγραμμα!

Related Posts with Thumbnails