15 Ιουνίου 2012

Μάνος Χατζιδάκις: "Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι"


(23 Οκτωβρίου 1925 – 15 Ιουνίου 1994)


"Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. 

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται. 

Ενώ τα πουλιά… Για τα πουλιά, μόνον οι δολοφόνοι, οι άθλιοι κυνηγοί αρμόζουν, με τις «ευγενικές παντός έθνους παραδόσεις». Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες. 

Πρόσφατη περίπτωση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που ο πόλεμος αυτός μας δημιούργησε για ένα διάστημα μιαν αρκετά μεγάλη πλάνη, μιαν ψευδαίσθηση. Πιστέψαμε όλοι μας πως σ’ αυτό τον πόλεμο η Δημοκρατία πολέμησε το φασισμό και τον νίκησε. Σκεφθείτε: η «Δημοκρατία», εμείς με τον Μεταξά κυβερνήτη και σύμμαχο τον Στάλιν, πολεμήσαμε το ναζισμό, σαν ιδεολογία άσχετη από μας τους ίδιους. Και τον… νικήσαμε. Τι ουτοπία και τι θράσος. Αγνοώντας πως απαλλασσόμενοι από την ευθύνη του κτηνώδους μέρους του εαυτού μας και τοποθετώντας το σε μια άλλη εθνότητα υποταγμένη ολοκληρωτικά σ’ αυτό, δεν νικούσαμε κανένα φασισμό αλλά απλώς μιαν άλλη εθνότητα επικίνδυνη που επιθυμούσε να μας υποτάξει. 

Ένας πόλεμος σαν τόσους άλλους από επικίνδυνους ανόητους σε άλλους ανόητους, περιστασιακά ακίνδυνους. Και φυσικά όλα τα περί «Ελευθερίας», «Δημοκρατίας», και «λίκνων πνευματικών και μη», για τις απαίδευτες στήλες των εφημερίδων και τους αφελείς αναγνώστες. Ποτέ δεν θα νικήσει η Ελευθερία, αφού τη στηρίζουν και τη μεταφέρουν άνθρωποι, που εννοούν να μεταβιβάζουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους.

(Κάτι σαν την ηθική των γερόντων χριστιανών. Το καλό και το κακό έξω από μας. Στον Χριστό και τον διάβολο. Κι ένας Θεός που συγχωρεί τις αδυναμίες μας εφόσον κι όταν τον θυμηθούμε μες στην ανευθυνότητα του βίου μας. Επιδιώκοντας πάντα να εξασφαλίσουμε τη μετά θάνατον εξακολουθητική παρουσία μας. Αδυνατώντας να συλλάβουμε την έννοια της απουσίας μας. Το ότι μπορεί να υπάρχει ο κόσμος δίχως εμάς και δίχως τον Καντιώτη τον Φλωρίνης). 

Δεν θέλω να επεκταθώ. Φοβάμαι πως δεν έχω τα εφόδια για μια θεωρητική ανάπτυξη, ούτε την κατάλληλη γλώσσα για τις απαιτήσεις του όλου θέματος. Όμως το θέμα με καίει. Και πριν πολλά χρόνια επιχείρησα να το αποσαφηνίσω μέσα μου. Σήμερα ξέρω πως διέβλεπα με την ευαισθησία μου τις εξελίξεις και την επανεμφάνιση του τέρατος. Και δεν εννοούσα να συνηθίσω την ολοένα αυξανόμενη παρουσία του. Πάντα εννοώ να τρομάζω.

Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι. Οι μισητοί δολοφόνοι, που βρίσκουν όμως κατανόηση από τις διωκτικές αρχές λόγω μιας περίεργης αλλά όχι και ανεξήγητης συγγενικής ομοιότητος. Που τους έχουν συνηθίσει οι αρχές και οι κυβερνήσεις σαν μια πολιτική προέκτασή τους ή σαν μια επιτρεπτή αντίθεση, δίχως ιδιαίτερη σημασία που να προκαλεί ανησυχία. (Τελευταία διάβασα πως στην Πάτρα, απέναντι στο αστυνομικό τμήμα άνοιξε τα γραφεία του ένα νεοναζιστικό κόμμα. Καμιά ανησυχία ούτε για τους φασίστες, ούτε για τους αστυνομικούς. Ούτε φυσικά για τους περιοίκους). 


"Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. 
Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος."


Ο εθνικισμός είναι κι αυτός νεοναζισμός. Τα κουρεμένα κεφάλια των στρατιωτών, έστω και παρά τη θέλησή τους, ευνοούν την έξοδο της σκέψης και της κρίσης, ώστε να υποτάσσονται και να γίνονται κατάλληλοι για την αποδοχή διαταγών και κατευθύνσεων προς κάποιο θάνατο. Δικόν τους ή των άλλων. Η εμπειρία μου διδάσκει πως η αληθινή σκέψη, ο προβληματισμός οφείλει κάπου να σταματά. Δεν συμφέρει. Γι’ αυτό και σταματώ. Ο ερασιτεχνισμός μου στην επικέντρωση κι ανάπτυξη του θέματος κινδυνεύει να γίνει ευάλωτος από τους εχθρούς. Όμως οφείλω να διακηρύξω το πάθος μου για μια πραγματική κι απρόσκοπτη ανθρώπινη ελευθερία

Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού και ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε. 

Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους. Εκεί επιδρά και το marketing. Η επιρροή από τα Μ.Μ.Ε. ενός τρόπου ζωής που ευνοεί το εμπόριο. Κι όπως η εμπορία ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοσή τους στους νέους, έτσι και η μουσική, οι ιδέες, ο χορός και όσα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους έχουν δημιουργήσει βιομηχανία και τεράστια κι αφάνταστα οικονομικά ενδιαφέρονται.

Και μη βρίσκοντας αντίσταση από μια στέρεη παιδεία όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει ο εγωκεντρισμός, η εγωπάθεια, η κενότητα και φυσικά κάθε κτηνώδες ένστιχτο στο εσωτερικό τους. Προσέξτε το χορό τους με τις ομοιόμορφες στρατιωτικές κινήσεις, μακρά από κάθε διάθεση επαφής και επικοινωνίας. Το τραγούδι τους με τις συνθηματικές επαναλαμβανόμενες λέξεις, η απουσία του βιβλίου και της σκέψης από τη συμπεριφορά τους και ο στόχος για μια άνετη σταδιοδρομία κέρδους και εύκολης επιτυχίας. 

Βιώνουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο το τμήμα του εαυτού μας – που ή φοβάται ή δεν σκέφτεται, επιδιώκοντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη. Ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος «αρχηγός» που θα ηγηθεί αυτό το κατάπτυστο περιεχόμενό μας. Και τότε θα ‘ναι αργά για ν’ αντιδράσουμε. Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς κι εμείς – όπως στη γνωστή παράσταση του Πιραντέλο. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας. Δεχόμαστε να ‘μαστε απάνθρωποι μπρος στους φορείς του AIDS, από άγνοια αλλά και τόσο «ανθρώπινοι» και συγκαταβατικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, πάλι από άγνοια, αλλά κι από φόβο κι από συνήθεια. Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος."


                                       

Ο Μάνος Χατζιδάκις πέθανε σαν σήμερα, στις 15 Ιουνίου 1994. 
Όπως έχω ξαναγράψει, αισθάνομαι απίστευτη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για αυτόν τον άνθρωπο. Υπήρξε ένα φωτεινό πρότυπο. Στο blog έχουν αφιερωθεί αρκετά posts στον Χατζιδάκι και για όσο υπάρχει, δεν πρόκειται να σταματήσουν να γίνονται. 

Τα κείμενα του αξίζει να διαβάζονται αρκετές φορές, αν θέλετε μπορείτε να δείτε και παλαιότερες αναρτήσεις, υπάρχουν links στο τέλος της δημοσίευσης.


Αναφορές για τον Μάνο Χατζιδάκι στο blog, αξίζουν την περιήγηση σας :


κείμενο Μ.Χατζιδάκι, γραμμένο το χειμώνα του '85 προς '86
Αφιέρωμα από την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου»
Το πρόσωπο του τέρατος, Μάνος Χατζιδάκις




31 σχόλια:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Σοφός! Μπράβο που μας το θύμισες. Κρατάω: "... αληθινή παιδεία και όχι ανεύθυνη εκπαίδευση και πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία". Να το δούμε κι ας αργήσαμε.

thinks είπε...

Πάρα πολύ επίκαιρες σκέψεις με τις οποίες συμφωνώ κι' εγώ απόλυτα. Έγραψα μόλις σήμερα αλλού ότι "η ανθρώπινη φύση μπορεί να θεωρηθεί φασιστική και η πρόκληση που βρίσκεται μπροστά στον άνθρωπό να είναι η βελτίωση/εξύψωση της ενστικτώδους φύσης -μια πρόκληση που απαιτεί συνεχή πνευματική εγρήγορση και μπορεί να πάρει πολλές, πολλές γενεές για να αλλάξει ένα μόνο κόκκο του ενστίκτου".

Ξέρω τον Χατζηδάκι μόνο από την μουσική του και ήταν τρομερά ενδιαφέρον να διαβάσω αυτή την ματιά μέσα στην σκέψη του.

Καλό σου βράδυ.

Hfaistiwnas είπε...

Λες και να έβλεπε την σημερινή κατάσταση..

Νάσια είπε...

Ακριβώς επειδή ο ναζισμός, σε όλες τις μορφές του, δεν είναι οι άλλοι - δεν ήταν ποτέ, θυμηθείτε τους Γερμανούς που παραλυρούσαν στις πλατείες κάτω από ένα χαιρετισμό του Χίτλερ - ακριβώς γι αυτό είναι και θα είναι πάντα επίκαιρες οι σκέψεις του Χατζιδάκι.

Που μαζί με τις μουσικές του, μας χάρισε ένα τόσο ευγενές σύμπαν στο οποίο θα μπορούσαμε να ζήσουμε πιο άνθρωποι...

Την καλημέρα μου αφήνω, Roadartist, κι ένα ευχαριστώ..

Ανώνυμος είπε...

Ο πραγματικός καλλιτέχνης με την εξυπνάδα του και την ευαισθησία του διαβλέπει αυτό που έρχεται και ερμηνεύει το υπάρχον σωστά.

Ωραία αναφορά στη μνήμη του.Σπουδαίος
μουσικός και άνθρωπος.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα Τοράκη : Όσο μπορούμε, όσο πιο γρήγορα, μήπως και προλάβουμε... Υπάρχει μια τραγική έλλειψη παιδείας, αναρωτιέμαι είναι τυχαίο που η πιο ουσιαστικά σημαντική περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία) δεν διδάσκεται στα σχολεία; Μα εκεί βρίσκεται όλο το ζουμί της ιστορίας, αν διαβάσεις αυτά τα χρόνια παίρνεις απαντήσεις και ανοίγουν τα μάτια σου για το δικό μας σήμερα. Ας ξυπνήσουμε όσο προλαβαίνουμε, ήδη αργήσαμε...

Roadartist είπε...

@ thinks : Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με τις λέξεις αυτές που άφησες αλλού και εδώ σήμερα. Ακριβώς έτσι. Είναι χρέος μας να είμαστε άνθρωποι. Και όπως έλεγε ο Ι.Καμπανέλλης (που είχε ζήσει ο ίδιος τη φρίκη του Ναζισμού) : "Ο ηθικός άνθρωπος δεν είναι φασίστας". Τόσο απλά. Ο Χατζιδάκις πέρα από καταπληκτικός συνθέτης, ήταν και πολύ ελεύθερος άνθρωπος. Αξίζει να ψάξεις και να διαβάσεις τις σκέψεις του, οι παρεμβάσεις του ήταν πάντα καίριες, αν έχεις χρόνο μπορείς να διαβάσεις άλλες σχετικές που έχουν ανέβει κατά καιρούς στο blog. Υπάρχουν κάποια links και το τέλος του post. Σήμερα μας λείπουν πολύ τέτοιοι άνθρωποι.

Roadartist είπε...

@ ηφαιστιωνας : Ευτυχώς που δε ζει να τη δει...

Roadartist είπε...

@ Νάσια : εγώ σε ευχαριστώ Νάσια για το όμορφο σχόλιο σου. Πόσο ανάγκη έχουμε από ένα ευγενές σύμπαν. Προς το παρόν το βρίσκουμε μέσα από την τέχνη και το σύμπαν τέτοιων ανθρώπων...

Roadartist είπε...

@ ανώνυμε : προσυπογράφω. Ο Χατζιδάκις έβλεπε μπροστά από την εποχή του... Να είσαι καλά, καλημέρα!

Eva Psarrou είπε...

Παιδεία, η πανάκεια που όλα τα γιατρεύει.. Λατρεμένος ο Χατζηδάκις. Φημιζόταν για το χιούμορ του, άλλη μια πλευρά του κι αυτή. Μια φορά τον είχαν ρωτήσει γιατί επιλέγει να γράφει με γιώτα την κατάληξη του επιθέτου του, όταν το σωστό είναι να γράφεται με ήτα. Απάντησε ότι θέλει να το γράφει με γιώτα για να φαίνεται πιο αδύνατο στο μάτι :))

city addict είπε...

To oti oi fasistes mpainoun sta koinovoulia tis eurwpis prepei na xipnisei olous tous eurwpaious prin na einai arga! Na xanampoun ta fidakia stis kriphonitses tous, den exoun na prosferoun tipota stin ipeiro. Safws endeixi elleiphis paideias. Krivoun xiliades traumata autoi oi anthrwpoi. Me ti via pou epideiknioun, tipota kalo den tha prosferoun.

nikiplos είπε...

Σαν σήμερα έφυγε... και είναι στην πραγματικότητα σαν να μην έφυγε ποτέ, να είναι εκεί κάτω στο ταρατσάκι της πλάκας που όταν ήμουν 18ρης τον έβλεπα συχνά ν' ατενίζει τους περαστικούς βυθισμένος σε σκέψεις... Έτσι από πείμα, αρνούμαι να τον διαγράψω, ακόμη κι αν τα τραγούδια του τ' ακούω, τα τραγουδώ και τα συναισθάνομαι καθημερινά. κι αν πολλά από τα σκόρπια λόγια του τα επιστρατεύω όποτε πρέπει και βρίσκω λιμένες στην ταραγμένη εποχή και σκέψη μας...
"Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής."

Ανώνυμος είπε...

όταν όμως δέχεσαι επίθεση 2.000.000 λαθραίων, αγραμμάτων και πεινασμένων ανθρώπων δεν διευκρινίζει το κείμενο τι κάνουμε σαν χώρα! πώς θα αμυνθείς? θα μου πεις τι κάναμε με τους μετανάστες το 23. ναι αυτοί όμως είχαν παιδία και ήταν ΈΛΛΗΝΕΣ( μάλλον αυτούς αναπολεί ο συγγραφέας). προτιμούσαν να πεθάνουν από πίνα παρά να κλέψουν και μην αναφέρω όλες της αρετές του Έλληνα! ο συγγραφέας βασίστηκε σε ιδέες και κατάστασης του παρελθόντος και είναι πολύ σωστά για το τι είναι και πώς εξελίχθηκε ο ναζισμός στα χρόνια του αλλά τώρα είναι τελείως διαφορετικά.
όταν δεν υπάρχει Έλληνας(στο πνεύμα) ανάμεσα στους πολιτικούς που κυβερναν τότε ο λαός στρέφετε σε αυτόν που τον στηρίζει. από τον προδότη καλύτερα ο πατριώτης και ας γίνει δικτάτορας. με ένα πολυτεχνείο πέφτει ενώ η σκλαβιά θέλει 300 χρόνια και '1821'

Άστρια είπε...

Μοναδικός!

Η μουσική του πιο πολύ από αγαπημένη, η σκέψη, τα λόγια του τόσο διαχρονικά, αλλά και προφητικά αληθινά και τόσο καίρια ειπωμένα.

Πολύ καλή η ιδέα να κάνεις αυτό το αφιέρωμα, κάθε χρόνο, όπως και ότι επέλεξες αυτό το κείμενό του σήμερα.

Σε φιλώ, καλό βράδυ:)

ειρήνη είπε...

για πείτε πώς ξυπνάμε? να μην τους ψηφίσουμε? να μην τους ανεχθούμε?
ένα παλικάρι έβαλε τις φωνές σε κάτι παλικάρια(υποθέτουμε χρυσαυγίτες) που μπαινόβγαιναν στα τρένα και έδερναν αλλοδαπούς και τον έδειραν κι αυτόν(για να μάθει).
τι είναι καλά να κάνει κανείς σε αυτήν την περίπτωση? (και σε πολλές άλλες...)θα μου πεις αν μιλούσαν όλοι δεν θα γινόταν αυτό, αλλά δεν ελέγχεις τους άλλους, μόνο εσένα.
πέρα από αυτό να πω ότι ο ρατσισμός μας κάνει να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας ο ένας στον άλλο.
σε μια εκδήλωση ζήτησαν από μια έγχωμη κυρία να μην καθίσει στις κενές θέσεις (γιατί υπήρχε ειδικός λόγος) κ αυτή αρχικά τους αγνόησε και έπειτα έγινε έξαλλη γιατί θεώρησε...πως φταίει το χρώμα της! σε μια χώρα που θα της είχε δείξει σεβασμό, αυτό δεν θα περνούσε από το μυαλό της.νομίζω?
κρίμα για αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε, και κρίμα για αυτά που μπορούμε κ δεν τα κάνουμε.........
(για τις εκλογές βλέπω ούτε λόγος...καίει πολύ το θέμα για ανάρτηση ε? :) )
σε ευχαριστώ πολύ για την δουλειά σου!

iLiAs είπε...

περήφανος, που τον ειχαμε!

καλο σαβ/κο Αρτίστα!!! :)

Roadartist είπε...

@ Eva Psarrou : Πολύ χαρακτηριστικό και ενδεικτικό του Χατζιδάκι αυτό το όμορφο σκηνικό που περιέγραψες, καλή επιτυχία στις εξετάσεις :), την καλημέρα μου φιλιά !!

Roadartist είπε...

@ city addict : Στα αδιέξοδα πάντα προκύπτουν τέτοια φαινόμενα, αποδεδειγμένο ιστορικά. Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, να τον συναντήσω, ήμουν μικρή όταν 'έφυγε'. Τον γνώρισα μετά μέσα από τις μουσικές, το έργο και τα λόγια που μας άφησε. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τα λόγια που άφησες, ευχαριστώ φίλε nikiple.

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμε : αν πιστεύεις πως με αυτή την επιλογή θα ζήσεις καλύτερες μέρες, τότε είσαι ελεύθερος να το επιλέξεις.
Είναι αυτονόητο ότι η τυφλή βία προς καθετί διαφορετικό από εμάς, γεννά μόνο προβλήματα, δε λύνει όσα ζούμε.
Για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, ευθύνονται οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Αν είχανε επιλογή δε θα έρχονταν στην Ελλάδα. Κατά της πολιτικής πρέπει να στραφούμε, ο ρατσισμός και η τυφλή βία δεν βοηθά, μόνο με πολιτικές αποφάσεις μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα. Διαφορετικά θα ξαναζήσουμε μαύρες μέρες από το παρελθόν. Εμείς ας προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Ας έρθουν καλύτερες μέρες και θα ανεβαίνουν όμορφα αφιερώματα, κάτι πιο ανθρωπιστικό ας ζήσουμε πια.
Μακάρι να ξυπνήσουμε για το καλό όλων μας, ας διαγράψουμε ότι σαθρό! Ο Μάνος είναι λατρεμένος, καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ ειρήνη : Ο ρατσισμός και η τυφλή βία προς όποιον αδύναμο προς εμάς μας οδηγεί σε τρισχειρότερες εποχές... Πρέπει να είσαι άνθρωπος, αυτή είναι η λύση.
Πάνω από όλα να είσαι Άνθρωπος.

Τι να γράψω για τις εκλογές;
Όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί, πόσα λάθη έγιναν, πόσο κατέκλεψαν και διέλυσαν το κράτος, την λανθασμένη πολιτική που μεγαλώνει τη φτώχεια και κλείνει τον ορίζοντα για τους νέους.

Όλοι γνωρίζουμε την κρισιμότητα των εκλογών. Ποτέ όμως δεν θα προτρέψω κανένα για το τι να ψηφίσει. Ελπίζω να έχουμε ωριμάσει και να ψηφίσουμε δίχως φόβο το καλύτερο για όλους μας.

Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου.

Roadartist είπε...

@ ilias : Και εγώ το ίδιο Ηλία, την καλημέρα μου, να είσαι καλά!!

ξωτικό είπε...

Συγκλονιστικά επίκαιρος ο ....απίστευτα προφητικός λόγος του .
Υποκλίνομαι βαθύτατα!!(κι εσύ ξέρεις πόση σημασία έχει αυτό .....)

Τονίζω μια φράση που θεωρώ ζωτικής σημασίας :
"Ποτέ δεν θα νικήσει η Ελευθερία, αφού τη στηρίζουν και τη μεταφέρουν άνθρωποι, που εννοούν να μεταβιβάζουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους."
Προσθέτω πως πιστεύω πως ανοίγουμε τον δρόμο για να ανεχθούμε τον αληθινό φασισμό όταν εύκολα βαφτίζουμε φασισμό κάθε προσπάθεια αξιοκρατίας και τήρησης νόμων και κάθε φορά που χρησιμοποιούμε άλλα μέτρα και σταθμά ανάλογα με τα προσωπικά μας συμφέροντα. (Ο φασισμός είναι απόλυτα συνδεδεμένος νομίζω με την βαθύτερη σκέψη οτι το ατομικό συμφέρον είναι υπεράνω όλων,ο θάνατός σου η ζωή μου δηλαδή ,έτσι απλά και ωμά...)
ο ρατσισμός και η βία ποτέ δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα μόνο δημιούργησαν εκατόμβες νεκρών ,και αντάμειψαν πάντα στο τέλος τους εκφραστές τους το λιγότερο με πολύ βαθειά και σκληρή μοναξιά και τρέλλα.
Λυπάμαι και ντρέπομαι που χρειάζεται να το συζητάμε ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητα ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ !!

σ'ευχαριστώ ακάματο αρτιστούλι.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Συμφωνώ απόλυτα. Κ επέτρεψε μου να πω ότι το σχόλιο σου έχει επίσης ζωτική σημασία.
Χρειάζεται όμως τελικά ωριμότητα για να κάνει παρόμοιες σκέψεις το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Συμφωνώ είναι τρομερά λυπηρό ότι καλούμαστε να μιλάμε για αυτονόητα πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα!Είναι δείγμα των καιρών...

Σε ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις που έγραψες εδώ, με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα.

ΥΓ Ξέρω πόσο σημασία έχει να γράφεις εσύ κάτι τέτοιο για τον Χατζιδάκι.....

logia είπε...

σοφά λόγια ενός βαθύτατα σκεπτόμενου και προβληματιζόμενου ανθρώπου
δυστυχώς αυτη η διαπραγμάτευση των αυτονόητων έχει γίνει δημοφιλές σπόρ στη χώρα μας...

Roadartist είπε...

@ logia : Το χειρότερο όλων, σαν να ξεκινάμε συνέχεια από τα αυτονόητα και τα βασικά. Την καλημέρα μου, καλή δύναμη, καλή μας Κυριακή!

Flora είπε...

Μπράβο road!!!
Πολύ επίκαιρη ανάρτηση, όπως έγραψαν και όλοι στα σχόλιά τους (είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας).
Το ότι γίνεται εδώ η γόνιμη αυτή συζήτηση είναι καλό.
Εγώ πάντως αισιοδοξώ.
Θεωρώ ότι "μπόρα είναι και θα περάσει".
Πόσο θα κρατήσει αυτή η τρέλα;
Έλα, μωρέ.
Ο στοχασμός θα επανέλθει στον τόπο του. Εδώ. Στη χώρα που γεννήθηκε η φιλοσοφία και η δημοκρατία.
Οι νέες γενιές ΔΕΝ είναι ρατσιστικές. Μπορεί να παρασύρονται προς τα κει καμία φορά,
μα δεν θα μείνουν εκεί.
Κι αν το κράτος βοηθήσει λίγο (που κι αυτό το ελπίζω να πω την αλήθεια, γιατί ήδη έχει πέσει πολύ χαμηλά... πόσο πιο κάτω; Τώρα θα πάρει τα πάνω του, λέω - ίσως συνεργαστούν και δουν διαφορετικά τα πράγματα οι πολιτικοί)...
θα περιθωριοποιηθούν εντελώς όλοι αυτοί οι ρατσιστές που τώρα κορδώνονται μαθές ότι κάτι πετύχανε.
Σιγά τα αυγά.
Δεν πρέπει να τους δίνουμε σημασία ούτε αξία.
Είναι σε λανθασμένο δρόμο σκέψης.
Ας φωτιστεί το πνεύμα τους και θα ηρεμήσουν.

Ο Μάνος τα λέει σωστά και το νιώθουμε οι περισσότεροι Έλληνες.
Ας υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.
Είναι μειοψηφία!!!!!

Πολλά φιλιά road
διαδικτυακή ανάσα μου εσύ!

Roadartist είπε...

@ Flora : Καλά τα λες βρε Φλώρα, αλλά μέχρι να ηρεμήσουν αυτοί θα έχουν ξεπαστρέψει κάποιους ανθρώπους, άσε που μπροστά στο Ναζισμό και στο Φασισμό δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε. Βρίσκεται σε άνοδο παντού. Κάτι λοιπόν στον κόσμο μας... και φυσικά εννοώ κ εκτός της Ελλάδας, πήγε πολύ στραβά τα προηγούμενα χρόνια. Να είσαι πάντα καλά, ευχαριστώ για τα περάσματα!

βασω είπε...

Ωραιος ο χατζηδακης διαχρονικος. Μου θυμιζει τον θουκιδιδη. Παντα οι δυνατοι θα εκμεταλευονται τους αδυνατους.Γιατι οι ψυχες των ανθρωπων ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ βασω

Related Posts with Thumbnails