15 Σεπτεμβρίου 2014

Δημήτρης Γκιώνης, Ένας κι ένας..., 46+1 άνθρωποι της τέχνης από κοντά...



"Είναι μερικοί άνθρωποι, που ενεργούν πάνω μου σαν ήλιοι. Φέρνουν μια άνοιξη μέσα μου."  Με αυτά τα λόγια του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1911) προλογίζει το βιβλίο του ο Δημήτρης Γκιώνης, συντάκτης και υπεύθυνος καλλιτεχνικών σελίδων, ο επί σειρά ετών αρχισυντάκτης του πολιτιστικού της "Ελευθεροτυπίας".

Πρόκειται για το βιβλίο του "Ένας κι ένας", το οποίο έχει αφιερώσει σε Έλληνες ανθρώπους της τέχνης που γνώρισε και πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή -με μοναδική εξαίρεση τον Μίκη Θεοδωράκη, σε μια προσπάθεια, παράλληλα με το έργο τους, να σκιαγραφήσει την ανθρώπινη πλευρά και τα "πιστεύω" τους. 

47 σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών παρουσιάζονται στο βιβλίο, με τις προσωπικές του εντυπώσεις από τη γνωριμία τους. Με αποσπάσματα συνεντεύξεων, πληροφορίες για τη ζωή και για το έργο τους. Μα το σημαντικότερο είναι ότι διαβάζοντας το βιβλίο, νιώθεις έντονα ότι μια άλλη εποχή, εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Τότε που το επάγγελμα του δημοσιογράφου είχε αφοσίωση, πάθος, σεβασμό προς τον αναγνώστη και δεν ήταν ταυτισμένο με το lifestyle, αλλά με τη γνώση, την έρευνα και τη σκληρή δουλειά. Κάτι που δυστυχώς έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. 


Ο Δημήτρης Γκιώνης στάθηκε τυχερός να ζήσει κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.  Οι αναφορές που με άγγιξαν περισσότερο ήταν για την Έλλη Αλεξίου, την Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασσέν, τον Γιάννη Σκαρίμπα, τον Νίκο Καρούζο, τον Μάνο Λοίζο, τον Δημήτρη Λάγιο... Ενώ υπέροχα συγκινητικές ήταν οι αναφορές του για την Κατερίνα Γώγου και την Λουκία Ρικάκη. Όταν διαβάζω κάποια αναφορά για την Ρικάκη συγκινούμαι, καθώς έφυγε τόσο πρόωρα και τύχαινε να ήταν τακτική αναγνώστρια του ιστολογίου.  

Άλλα πρόσωπα είναι οι Κώστας Βάρναλης, η αγαπημένη Λιλή Ζωγράφου, η προσωπική του εμπειρία από τις συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι, Στέλιο Καζαντζίδη, Άκη Πάνο, Βασίλη Τσιτσάνη, Ηλία Πετρόπουλο, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μποστ, Δανάη, Ρέα Χατζηδάκη, Δημήτρη Χατζή, Θέμο Κορνάρο, Νικηφόρο Βρεττάκο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Μέμο Μακρή, Α. Τάσσο, Μάρκο Αυγέρη, Κώστα Κλουβάτο, Γιάννη Παπαϊωάννου, Λιλίκα Νάκου, Μαρία Ιορδανίδου, Μπαγιαντέρα, Γιάννη Κυριαζή, Σίμων Καρά, Δημήτρη Φωτιάδη, Βασίλη Ρώτα, Μάνο Κατράκη, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μίκη Θεοδωράκη... Πρόσωπα που με την απώλειά τους "συρρικνώνεται απελπιστικά μια λαμπρή γενιά, που με την εκθαμβωτική παρουσία και το έργο της έδινε κύρος και υπόσταση σ' αυτό τον τόπο, έδινε συνέχεια σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό που λέμε ελληνικό πολιτιστικό θαύμα". 

Σε όλες τις αναφορές κρατάει μια διακριτική και ακριβοδίκαια στάση. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν μερικές σελίδες με φωτογραφίες του δίπλα σε κάποια από τα πρόσωπα "ως... ετερόφωτου". 

Ένα βιβλίο ενός ανθρώπου που τιμά το επάγγελμα του καλλιτεχνικού συντάκτη και που σίγουρα αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας! 



20 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!! Λίγους γνωρίζω από αυτούς.. κάποιους μόνο σαν όνομα, κάποιους και λίγο τι έκαναν στη ζωή τους.. Σαν βιογραφία είναι;

Βίκυ Δερμάνη είπε...

δεν είναι απλώς ένα βιβλίο κι ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό πόνημα. είναι ολόκληρη πολιτιστική ιστορία αυτή που περνάει μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη.

καλώς σε ξαναβρίσκω, καλό και δημιουργικό Φθινόπωρο σου εύχομαι!

Νικόλας Τσάρας είπε...

να το επιλέξουμε δηλαδή ; προτείνεις; καλημέρα και καλή εβδομάδα να εχουμε

City art είπε...

Αλλη μια αξιολογη πρωτοτυπη προταση, σιγουρα στα υπ'οψιν!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Αρκετούς τους γνωρίζεις, και τους θαυμάζεις - ίσως. Αλλά και όσους δε ξέρεις, το μόνο που θα πω είναι ότι αξίζει να τους μάθεις... Είναι μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα, οι καταθέσεις στη σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας. Όχι δεν είναι απλά βιογραφίες... κάτι παραπάνω, όπως γράφει και στο σχόλιο της η Β.Δερμάνη.

Roadartist είπε...

@ Βίκυ Δερμάνη : Ακριβώς έτσι! Πολύ σωστά το έθεσες.
Καλώς βρισκόμαστε και πάλι, καλό φθινόπωρο να έχουμε!!

Roadartist είπε...

@ Νικόλας Τσάρας : Εννοείται ότι απευθύνεται σε ένα (ίσως) ειδικό κοινό. Αν σου αρέσουν τα καλλιτεχνικά ρεπορτάζ, οι προσωπικότητες που τα αφορούν, αν σου αρέσουν π.χ. οι ετικέτες "αφιερώματα" στο blog, τότε νομίζω ότι θα έχει να σου δώσει πολλά πράγματα το συγκεκριμένο βιβλίο. Σε εμένα σίγουρα μίλησε ιδιαίτερα, καλή μας εβδομάδα!

Υγ Διάβασα αρκετά βιβλία το φετινό καλοκαίρι, ένα από αυτά ήταν και το συγκεκριμένο που το χάρηκα. Βέβαια θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη προτάσεις, αν όχι σε ειδικά ποστς, σίγουρα όμως σε λίστες :)

Roadartist είπε...

@ City art : Καλή εβδομάδα!

ασωτος γιος είπε...

ηταν κατι γενιες που εγραψαν ιστορια και φως για μας , μα μεις σα καταραμενοι δε ξερω.. αφηνουμε πισω , κατι χρυσες αυγες κατι αγανακτισεις του κωλου, πολυ βολεμενοι
τι τραγουδια να γραφτουν τι μεγαλα εργα ?

Άστρια είπε...

Θα το αναζητήσω οπωσδήποτε. Οι άνθρωποι για τους οποίους επέλεξε να γράψει, είναι πράγματι ξεχωριστοί. Αν και για τους περισσότερους έχουμε διαβάσει πολλά, η ιδέα της συγκεντρωμένης αυτής παρουσίασης είναι ωραία.

Καλό βραδάκι και καλή εβδομάδα!:)
φιλιά

ξωτικό είπε...

Αυτή η συμπυκνωμένη πολιτιστική ιστορία μας έτσι λιτά, διακριτικά και ακριβοδίκαια δοσμένη ,ακριβώς όπως το'πες , είναι στις μέρες μας ένας πολύ χρήσιμος απολογισμός ,που φέρνει πολλές σκέψεις και ιδιαίτερες συγκινήσεις .

Ωραία φωτογραφία !!!!!!

υγ. ταιριάξαμε στις...συγκινήσεις .
τυχαίο ;-)

φιλάκι

MYSTELIOS είπε...

Σπουδαίοι και μεγάλοι Έλληνες που με το αξιόλογο έργο τους σημάδεψαν τον πολιτισμό της χώρας μας και που αξίζει όλοι να γνωρίζουμε !!!
Μπράβο καλό Φθινόπωρο και καλή συνέχεια !!!

Marie-Anne είπε...

Καλώς σε βρίσκω στο τόσο ενδιαφέρον blog σου!!!!Πολύ ωραίο και αξιόλογο φαίνεται αυτό το βιβλίο!
Καλό φθινόπωρο σου εύχομαι!

Roadartist είπε...

@ ασωτος γιος : Προσυπογράφω το σχόλιο σου! Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για αυτό που αναφέρεις...

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Αυτό το βιβλίο θα μείνει σε ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη μου. Όλοι οι φιλότεχνοι αξίζει να το αναζητήσουν, φιλιά. :)

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Ωραίο καφέ ήπιαμε εκείνη τη μέρα :) :P Περιμένω τον επόμενο. ΦΙΛΙ!

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Οι περισσότερο σπουδαίοι και ως άνθρωποι. Αυτό που μου άρεσε στο βιβλίο του Γκιώνη ήταν που έδωσε το στίγμα και των ανθρώπων μέσα από την προσωπική του γνωριμία μαζί τους. Και κυρίως στάθηκε ακριβοδίκαιος!!

Ariadni St. είπε...

Σ ευχαριστω πολύ για την πρόταση και εψαχνα βιβλία να αγορασω!
Καλή μας εβδομάδα
Φιλια :)

Roadartist είπε...

@ Marie-Anne : Καλώς όρισες, θα χαρώ να τα λέμε, καλό σου φθινόπωρο :)

Roadartist είπε...

@ Ariadni St. : Παρακαλώ!

ΥΓ Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές για τη χρησιμότητα του Google+, μιας και βλέπω ότι έχεις λογαριασμό, γράψε αν θες κάποια στιγμή αν αξίζει να ανοίξω για το blog εκεί ένα λογαριασμό. :)

Related Posts with Thumbnails